Koronavirus

dr. Mojca Matičič: Cepljenje ščiti v vsakem primeru. Glede učinka ni dileme

"Bojimo se, da bo delež okuženih še višji," pravi infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu

Mojca Matičič
dr. Mojca Matičič
foto: osebni arhiv

Znova smo poklicali dr. Mojco Matičič, infektologinjo in vodjo klicnega centra za informacije o koronavirusu. Z njo smo govorili o najnovejši epidemiološki sliki v državi, ki se še vedno ne umirja, ravno nasprtno: "Bojimo se, da bo delež okuženih še višji."

"Prepreka pa je tukaj, prišla je v obliki božičnega darila - to je cepivo."

V Veliki Britaniji in ZDA so se začeli cepiti že preden je Evropska unija sprejela dovoljenja. Prvi primer anafilaksije, resnega alergičnega učinka, ki je lahko življenja ogrožajoč, se je zgodil v Veliki Britaniji, pri dveh osebah. "Obe osebi, jaz sem zelo natačno to preštudirala in moji študenti to zelo dobro poznajo, sta bili že prej znano alergični na razne druge stvari in sta nosili v svoji torbici epipen, torej tisto injekcijo za urgentno uporabo. En primer je bil ugotovljen tudi na Aljaski. Od milijonov, ki so že bili cepljeni, so to trije primeri.

Tudi v Sloveniji smo imeli tri primere. En, ki je bil smrten, ni povezan s cepljenjem, "Druga dva: en je imel kožne spremembe, druga reakcija se je pa zgodila kasneje, naslednji dan šele z bruhanjem in drisko ter glavobolom. Pa je tudi vse minilo."

Cepivo je zelo učinkovito poudarja dr. Mojca Matičič.

"Da bo pa še bolj varno vse skupaj, je pa absolutno edino možno se cepiti v varnih razmerah. Kar pomeni, samo na cepilnem mestu, kjer imajo vse možnosti takojšnjega ukrepanja, za karkoli. Jaz s tem nočem strašiti, ravno nasprtno, s tem hočem ohrabriti ljudi. Kajti, če se karkoli resnega in hudega pojavi, se pojavi ponavadi v prvih 15 minutah. Tako je bilo tudi pri teh primerih iz sveta. Čisto vsak, ki se bo cepil, mora 15 minut obvezno počakati na mestu cepljenja, zato da je vse v redu. Tisti, ki pa imajo kakršnokoli alergijo v svoji zgodovini, tisti pa morajo celo 30 minut počakati, za vsak slučaj. Za varnost je res poskrbljeno."