Kljub pandemiji se svet ni prenehal vrteti. Ljudje še naprej bežijo iz svojih domov, dogajajo se napadi na medije, kulturo, civilno družbo, nismo prenehali uničevati narave in zdravja. Izpostavili bomo nekaj tem iz serije Okolje ne pozablja in oddaje Kje pa vas čevelj žuli, ki jih bo komentiral hrvaški filozof, prevajalec in teoretik kulture Boris Buden, ki se je odrekel hrvaškemu državljanstvu in živi v Berlinu. Ob svoji prodorni kritiki nacionalizmov pa vidi optimizem v tem, da nam zmanjkuje časa.

Kljub pandemiji se svet ni prenehal vrteti. Ljudje še naprej bežijo iz svojih domov, dogajajo se napadi na medije, kulturo, civilno družbo, nismo prenehali uničevati narave in zdravja

Izpostavljamo nekaj tem iz serije Okolje ne pozablja in oddaje Kje pa vas čevelj žuli, ki jih komentira hrvaški filozof, prevajalec in teoretik kulture Boris Buden, ki se je odrekel hrvaškemu državljanstvu in živi v Berlinu. Ob svoji prodorni kritiki nacionalizmov pa vidi optimizem v tem, "da nam zmanjkuje časa in da je razmišljanje o radikalnih alternativah nujno". V Berlinu živeči filozof pričakuje poglabljanje razrednih razlik, pa tudi nadaljnje samodestruktivno delovanje nacionalističnih političnih elit.

"To so ljudje, ki tako ljubijo svoj narod, da ga v tej svoji silni ljubezni uničujejo. Podobno kot mož, ki ves čas pretepa ženo, in ji, ko mu reče, da ne more več tako živeti, odgovori, da jo ljubi in da ne more živeti brez nje, zato bo, če ga bo pustila, ubil sebe in njo.  Soočeni smo z izumiranjem ne samo narave, ampak tudi jezikov in narodov. V tem smislu nacionalizem ni ljubezen, ki bo narodu prinesla nekaj dobrega, ampak pospešuje izumiranje."  

Ob pogovoru o onesnaževanju okolja je Buden poudaril, da se od nedavnega na borzi trguje tudi z vodo, ki bo verjetno kmalu dražja od nafte. Glede na to, da imamo še vedno v veliki meri ohranjeno naravo in zaloge vode, ne razume, da nismo zmožni oblikovati politike, ki bi naravo zaščitila. Glede onesnaženosti s svincem pravi, da problem svinca in onesnaženja očitno kaže na zmanjšano inteligenco političnih elit.

"Problem svinca je, da dela neumne politične elite, ki tega sploh ne vidijo kot problem. To je ta neumnost, to je to pomanjkanje inteligence, ki je strukturni in politični problem, s katerim se moramo spoprijeti. Tako se zdi, kot da bi vse naše politične elite prišle iz cinkarne. Ker pa ni pričakovati, da se bo njihova inteligenca hitro izboljšala, moramo začeti misliti sami." 

Celoten neprevedeni pogovor z Borisom Budnom tudi o izumiranju narodov in koncu javnosti je dostopen tukaj: 

Gorazd Rečnik