Tudi lani ob tem času je dvanajst kandidatov - Imen meseca na Valu 202 izglasovalo Ime leta 2019. Odločili so se za Tadeja Kobala, takrat 18-letnega študenta in prostovoljca, ki je v Slapu pri Vipavi pomagal ustanoviti knjižnico. Za znanilca dejavne, v prihodnost zazrte in samozavestne generacije izzivov ne manjka. Tudi letos jih je bilo kar nekaj.

S kakšnimi izzivi se je Tadej Kobal, znanilec dejavne, v prihodnost zazrte in samozavestne generacije ter ime leta 2019 spopadal v letošnjem letu?

Tudi lani ob tem času je dvanajst kandidatov, imen meseca na Valu 202 izglasovalo ime leta 2019. Odločili so se za Tadeja Kobala, takrat 18-letnega študenta in prostovoljca, ki je v Slapu pri Vipavi pomagal ustanoviti knjižnico. Tadej Kobal velja za znanilca dejavne, v prihodnost zazrte in samozavestne generacije, izzivov pa mu ne manjka. Po čem si bo najbolj zapomnil leto 2020?

"To leto si bom zapomnil tudi po vseh teh koronskih ukrepih, ampak predvsem pa po izzivih. Knjižnica je bila lani namenjena predvsem druženju, letos pa je druženje nezaželeno in odsvetovano, zato sem začel sodelovati pri novih projektih. Izpostavim lahko projekt Priložnost.EU Zavoda Nefix, kjer skušamo študentom, dijakom in drugim zainteresiranim mladim, ki jih še posebej zanima EU, predstaviti možnosti, ki jih ta ponuja mladim."

Tadej Kobal je študent teoretske smeri politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Od marca njegovo šolanje poteka na daljavo, vendar pravi, da pri njegovem študiju ni izostanka dejavnosti, a verjame, da je študentom na smereh, kjer študij temelji na praktičnih vajah, precej težje: "Največji izziv, ki se pojavlja tudi pri nas, je, da so knjižnice močno omejene in da je otežen dostop do originalnih besedil ali gradiv v slovenskem jeziku, ki niso na voljo na internetu."

V sredo, 23. 12., bomo na Valu 202 razglasili novo ime leta. Ima Tadej Kobal, ki je ta naziv prejel lani, svojega favorita?

"Ne bom še nič rekel, ker moram bolj podrobno pogledati seznam. Zagotovo pa sem opazil, da so v prvi polovici leta prevladovali tisti, ki so se bolj borili proti koronavirusu, zdaj proti koncu pa že prihajamo na te običajne stvari, če lahko tako rečem."

Rok Kužel