Planica bo od četrtka do nedelje gostila svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Prvotno bi moralo biti marca, a so ga morali takrat ob začetku epidemije odpovedati. Po usklajevanju z mednarodno smučarsko zvezo so se organizatorji odločili, da prvenstvo izpeljejo decembra, kar pa je prineslo nove izzive. Termini zimskih tekmovanj ne omogočajo, da bi tekme v poletih izpeljali v dopoldanskem času, dan pa je decembra precej krajši kot marca in tako je bil pred organizatorje postavljen izziv osvetlitve letalnice. Kako je potekala in zakaj je v teh dneh to ena najbolj pogostih tem v dolini pod Poncami?

Kako je potekalo osvetljevanje planiške letalnice in zakaj je v teh dneh to ena najpogostejših tem v dolini pod Poncami?

V Nordijskem centru Planica osvetlitve letalnice bratov Gorišek niso predvideli, saj je letalnica v uporabi le enkrat letno. Treningi na njej niso mogoči, marčevski termin vsakoletnega finala svetovnega pokala pa omogoča razvoj termike v dopoldanskem času, ki je zato rezerviran za letenje na smučeh. Prestavitev prvenstva je tako postavila pred organizacijski komite dilemo, ali osvetliti letalnico s stalno ali začasno osvetlitvijo. Stalna bi bila precej dražja, a precej bolj komfortna za organizatorje. Odločili so se za začasno, ki je pa postavila prednje cel kup izzivov. Treba je osvetliti približno 500 metrov dolgo površino – to je tako, kot bi osvetljevali pet nogometnih igrišč na višinski razliki 200 metrov, približno dvakrat toliko visoko, kot je postavljen Ljubljanski grad. Stalna osvetlitev bi pomenila postavitev stebrov, s katerih bi lažje enakomerno osvetliti letalnico, začasne konstrukcije pa potrebujejo ogromno prilagajanja, že v prvi stopnji pa iskanje podjetij, ki so to sploh lahko zagotovila.

"Zaletišče je osvetljeno linijsko in osvetljuje predvsem samo smučino in letalca, ki je v tistem hipu v počepu. Skakalci v povprečju med tremi in šestimi metri preletijo hrbtišče in doskočijo med približno 230 in 250 metri in tam je bilo treba osvetlitev načrtovati drugače. Nadgraditi je bilo treba stolpe vetrne zaščite, izkoristiti televizijski stolp, ki je že postavljen v Planici in postaviti nekaj dodatnih stolpov ob samem izteku, vse skupaj na višini med 15 in 18 metri." – generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica Tomaž Šušteršič

Luči, ki bodo osvetljevale zaletišče, bodo prestavili na Bloudkovo velikanko in so tako del investicije v nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023.

Graditev konstrukcij in postavitev 220 reflektorjev sta samo prvi, sicer zelo zahteven del izvedbe osvetlitve. Drugi del je povezan z usmeritvijo in jakostjo žarometov, ki imajo velik vpliv predvsem na televizijski prenos.

"Pri tako velikem objektu v naravi, ki ni zaprt, je največji izziv postaviti luči tako, da je enakomerna osvetlitev od starta do izteka. In tudi tam, kjer se tekmovalec ustavi v izteku, mora biti luč čim bolj enakomerna, približek sončni svetlobi. To je ta umetnost." – Dejan Čretnik, režiser televizijskega prenosa o zahtevah televizijske produkcije

 

Boštjan Reberšak