Pred pandemijo koronavirusne bolezni je bilo po celem svetu v navadi, da so vse svetovne gledališke hiše, male ali velike, ki dajo kaj nase, na silvestrovo uprizarjale premiere. Letos je seveda vse drugače, ista pravila veljajo za vse. Po celem svetu so kulturne ustanove zaprte, svoje tradicionalne silvestrske predstave pa ponujajo na ogled od doma.

Pregled kulturnega dogajanja na nenavadni zadnji dan v letu

Tako kot različne športne arene, tudi gledališke premiere, v času pandemije potekajo brez gledalcev. Zato so nocoj na dveh ljubljanskih gledaliških odrih, v SNG Drama in Mestnem gledališču ljubljanskem, postavili štiri visoko ločljivostne kamere, ki bodo prenašale silvestrsko predstav: v SNG Drama igro Moj mož, makedonske dramatičarke Rumene Bužarovske, v MGL-ju pa krstno izvedbo dramskega teksta Jazz, Nejca Gazvode.

 V SNG Drama bo večer povezovala igralka Nina Valič:

"Število gledalcev prvič v zgodovini Drame presega število sedežev v dvorani, nek način lahko sedimo na dveh stolih, ker ena vstopnica velja za vso družino."

 Igra Jazz je tudi prva premiera, odkar so gledališča ponovno zaprta. Nejc Gazvoda je tudi režiser uprizoritve:

 "Predstava Jazz je bila ena stvar, ki me je držala pokonci, poleg ljudi, ki jih imam rad in to so tudi ljudje, ki nastopajo v tej predstavi. To leto je bilo čudovito v tem, da je bilo dovoljeno biti obupan, kar se zdi skoraj greh v tej družbi, ki nas sili v neko popolnost."

V Prešernovem gledališču Kranj bodo predvajali arhivski posnetek predstave Stenica, v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala po motivih pravljične komedije Vladimiroviča Majakovskega. Predstava je prejela kar nekaj nagrad, med njimi tudi igralka Maruša Majer:

"Predstava Stenica se začne z besedami 'nihče ni sam, skupaj smo, skupaj, zato vas vabim k ogledu te predstave, da se ob slovesu od tega leta nihče nebi počutil preveč samega, pa čeprav se bomo tokrat družili zgolj preko malih zaslonov …"

Strnjen pregled silvestrskega gledališkega dogajanja v Sloveniji:

SNG Drama Ljubljana: predstava Moj mož makedonske dramatičarke Rumene Bužarovske. Gostiteljica večera bo igralka Nina Valič.

Mestno gledališče ljubljansko: romantična drama Jazz (premiera), avtor in režiser Nejc Gazvoda, igrata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza.

Prešernovo gledališče Kranj v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj: predstava Senca, režiser Jernej Lorenci.

Slovensko narodno gledališče Maribor: Bog masakra, režiserka Ajda Vacl.

Gledališče Koper pripravlja neposredni prenos gledališko-glasbenega večera, v koprodukciji s SNG Nova Gorica pa bo na spletu na ogled tudi komedija Tutošomato (Iztok Mlakar).

 

 

 

Nina Zagoričnik