Z bruseljskim dopisnikom Igorjem Juričem se sprašujemo, v kakšni formi Evropska unija vstopa v leto 2021, o težavah s cepljenjem in o odzivih evropskih voditeljev na vdor Trumpovih podpornikov v ameriški kongres.

V sredo smo lahko spremljali vdor Trumpovih privržencev v simbol ameriške demokracije, v ameriški kongres. Gre za izredne dogodke v eni izmed najtesnejših evropskih zaveznic. 

"Odzivi evropskih voditeljev so šok, nejevera, obsodba nasilja, pozivi k razumu ter zaupanje v trdnost ameriških institucij in demokracije. Upajo, da bo novoizvoljenjemu predsedniku Joeju Bidnu uspelo pomiriti strasti. Zdi se mi, da skoraj ne bo nobenega evropskega politika, ki bi objokoval Trumpov odhod iz Bele hiše. Čezatlantski odnosi so v času Trumpa zelo trpeli, bili so celo med najslabšimi do zdaj." – Igor Jurič

Po dolgih in naravnost mučnih pogajanjih se je vendarle končala zgodba brexita. Kaj sporazum pomeni za državljane EU in Združenega kraljestva in kakšne težave so se pokazale v prvem tednu veljave?

"Na mejah EU z nekdanjo članico ni prišlo do večjih težav. Kažejo pa se druge dolgoročne posledice, recimo konec študentskih izmenjav v okviru programa Erasmus, ker Britanci ne želijo več sodelovati v njem. Ne bo več avtomatičnega medsebojnega priznavanja izobrazbe, podobno velja tudi za poklicne kvalifikacije. Državljani bodo lahko potovali na Otok in tam ostali brez vizuma le od 90 dni. Podobno velja v obratni smeri."

Zapleta se tudi pri cepljenju proti covidu-19. Zaradi hudih posledic, ki jih ima pandemija, vsi ti postopki potekajo neverjetno hitro. Vsi se zavedajo, da bomo lahko normalno zaživeli šele takrat, ko bo na voljo dovolj cepiva, zato so v EU močno skrajšali vse administrativne postopke ali pa nekatere peljali celo sočasno, da bi bilo čim hitreje na voljo čim več cepiv.

"Na Evropski agenciji za zdravila in na Evropski komisiji se zavedajo, da pomemben del prebivalstva že tako zavrača cepljenje in če bi s prehitrimi odločitvami porušili zaupanje državljanov v varnost in zanesljivost cepiv, bi se nedvomno ustrelili v lastno nogo.""

EU je sklenila dogovor za nakup dodatnih 300 milijonov doz cepiva, ki ga proizvaja podjetje Pfizer. Skupaj z nakupljenimi cepivi drugih proizvajalcev bo zaloge cepiv torej dovolj, da bo lahko cepljenih 80 odstotkov prebivalstva.

Mitja Peček