Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno

Izmed spodnjih trditev izberi napačno.

1. V Avstraliji so dolga leta pohodniki hodili na najvišji vrh Mount Kosciuszko (Kasiasko); dokler niso ugotovili, da je sosednja gora nekoliko višja. Zmedo z imeni so rešili tako, da so lokalne oblasti preprosto zamenjale imeni obeh gora.

Trditev je resnična

2. Mount Elbert in Mount Massive sta najvišja vrhova gorate zvezne države Kolorado v ZDA. Ker je uradna razlika med njima le 17 metrov, so navijači drugega nanj postavili 20 metrov visok razgledni stolp, s čimer zdaj nižja gora, Mount Massive velja za najvišjo točko Kolorada.

Trditev je izmišljena

3. Pilatus je ime gore nad Lucernom. Ime naj bi dobila po Ponciju Pilatu, ki naj bi bil po eni od različic pokopan prav pod švicarsko goro.

Trditev je resnična

4. Micromort je enota za tveganje v razmerju 1 proti milijon. Pretečen maraton je 7 micromortov, skok s padalom 10, vzpon na Mount Everest pa kar 40 tisoč micromortov.

Trditev je resnična

5. Hribom nad 1000 metrov (nadmorske višine) na Škotskem uradno pravijo Munros. Pravi Munro pa mora imeti poleg nadmorske višine vsaj še 150 metrov višinske razlike od vznožja do vrha. Temu pravijo Marilyn. Pravi Munro je torej na Škotskem le Marilyn Munro.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj