Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Nigeriji.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno

Izmed spodnjih trditev izberi napačno.

 

1. Mesto Igbo Ora, v katerem živijo predvsem ljudje iz ljudstva Joruba, je znano kot svetovna prestolnica dvojčkov, saj se tam rodi 50 parov dvojčkov na 100 tisoč rojstev. Zanimivo pa je, da v jorubski kulturi za prvorojenega velja dvojček, ki se rodi drugi.

Trditev je resnična

2. Na fasade hiš v Nigeriji si lastniki zelo pogosto naplesakajo napis "This house is not for sale/Hiša ni naprodaj". Predvsem v hitrorastočih mestih se poskušajo lastniki ogniti več deset primerom ljudi dnevno, ki jih nadlegujejo, naj jim prodajo svojo nepremičnino.

Trditev je izmišljena

3. Abuja je glavno mesto Nigerije postalo leta 1991. Mesto so začeli graditi le nekaj let prej, idejo o selitvi v novozgrajeno, načrtovano mesto pa so kopirali od Brazilcev in njihove prestolnice Brasilie.

Trditev je resnična

4. Nollywood je nigerijski Hollywood in je za indijskim Bollywoodom drugi največji "proizvajalec" filmov na svetu, posnamejo jih dvakrat toliko kot v Hollywoodu.

Trditev je resnična

5. Leta 2009 je sta ruski naftni gigant Gazprom in nigerijsko državno podjetje za nafto ustanovila skupno podjetje. Poimenovali so ga Nigaz.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj