Koronavirus

Prav bi bilo, da vrtci ostanejo čim dlje odprti

O zapiranju vrtcev in hipnih razmerah je razmišljala Romana Epih, predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije in dolgoletna ravnateljica vrtca Medvode

romana epih
Romana Epih
foto: Val 202

Na včerajšnji novinarski konferenci so vodilni napovedali zapiranje vrtcev, pa vendar iz vrtca Medvode prihaja spodbudna novica. Romana Epih, predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije in dolgoletna ravnateljica vrtca Medvode, pove, da "je epidemiološko stanje v vrtcu Medvode ugodno".

"Do danes nismo imeli niti enega primera okužbe, zato smo se danes na štabu Civilne zaščite dogovorili, da naš vrtec ostane odprt. Ponudili bomo minimalno varstvo za tiste starše, ki res ne morejo drugače in imajo utemeljene razloge, da od doma ne morejo delati. To bodo upoštevali tudi v drugih okoljih. Metode dela v vrtcu bodo enake, a z manj otroki. Poklicali smo vse starše in jih vprašali, od kdaj do kdaj potrebujejo vartstvo. Za zdaj bo v vrtcu prihodnji teden prisotna tretjina otrok."

Romana Epih še doda, da je pravično do staršev in otrok, da smo družbeno odgovorni. Na Vladi in pristojnih Ministrstvih se bodo sešli prihodnji četrtek in se dogovarjali o potencialu nadaljnjega odprtja. Vrtci imajo pripravljene plane A, B in C skupaj s Civilno iniciativo. O uresničitvi določenega plana bodo starše in druge zaposlene obvestili v petek.  

"Prav bi bilo, da vrtci ostanejo čim dlje odprti, razen v primerih, ko je bolnega veliko kadra. Treba se je zavedati, da so tudi otroci v enako hudih stiskah. Sicer pa se vse te stiske pokažejo na področju vedenja, čustvovanja in doživljanja. Lahko se pokažejo hitro ali z zamikom. Z maskami in nedoločenim govorom bomo v prihodnosti potrebovali še drugačne profile poklicev. Prav bi bilo, da tudi stroka to vidi, da bo odločitev, ki bo prišla, usklajena. Predšolska vzgoja je res nekaj najboljšega, kar se je zgodilo v Sloveniji. Mi smo najpomembnejši člen, mi smo temelj vsega preostalega. Naj odločilni na to ne pozabijo."