Nina Pejič je mlada raziskovalka, ki v ospredje raziskovanja postavlja Kitajsko in se navdušuje nad novimi tehnologijami. Zato v novi epizodi debatiramo o odnosu Slovenije do podjetja Huawei; slovenska vlada je namreč kitajskega giganta označila za dobavitelja z visokim tveganjem, o tem, kako so Kitajci s tehnologijami (nadzora) zamejili širjenje koronavirusa ter o mitih in resnicah, ki veljajo za Kitajce in kitajsko tehnološko družbo.

Maruša in Anže debatirata o tehnoloških temah doma in v svetu. Pomaga jima Nina Pejič, mlada raziskovalka, ki preučuje vzpon Kitajske

Nina Pejič je mlada raziskovalka na Centru za mednarodne odnose (Fakulteta za družbene vede), ki v ospredje raziskovanja postavlja Kitajsko in se navdušuje nad novimi tehnologijami. Zato v novi epizodi debatiramo o:

  • odnosu Slovenije do podjetja Huawei; slovenska vlada je namreč kitajskega giganta označila za dobavitelja z visokim tveganjem,
  • tem, kako so Kitajci s tehnologijami (nadzora) zamejili širjenje koronavirusa,
  • mitih in resnicah, ki veljajo za Kitajce in kitajsko tehnološko družbo.

Zapiski:

How China Controlled the Coronavirus | The New Yorker
Opinion | A TikTok Ban Is Overdue - The New York Times
Cosylab
Harmony OS - Wikipedia
The Spectacular Rise and Fall of WeWork - Bloomberg
SenseTime
WeChat - Free messaging and calling app

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

 

Anže Tomić, Maruša Kerec