V drugi epizodi javnih prostorov razmišljamo o spremenjenem odnosu do parka in gozdnih površin v času, ko živimo v pandemični družbi

V drugi epizodi javnih prostorov razmišljamo o spremenjenem odnosu do nakupovalnih središč, saj se vsa prodaja seli na splet. Kaj se bo v prihodnosti zgodilo s temi ogromnimi pokritimi halami?

En tak simptomatičen objekt današnjega časa, kjer se že zdaj v času pandemije kaže radikalna sprememba so nakupovalna središča, ki so v zadnjih dveh desetletjih pristali skoraj v vsaki slovenski vasi.

Kot pravi arhitekt Miloš Kosec na epidemijo ne smemo gledati kot na radikalno predrugačenje pravil igre, ampak kot na pospeševalca: "Nakupovalna središča se bodo spremenila ali pa ostala prazna. Ti ogromni volumni pokritih mest bi lahko v utopični prihodnosti postali javni forumi. Lahko bi jih začeli uporabljati za javne kulturne dogodke."

Pred nami se ne prikazuje ruševinska krajina, ampak tudi možnost, da kraje začnemo naseljevati drugače: "Če smo pripravljeni na svoja mesta gledati tudi kot na fleksibilna, lahko pridemo do bolj zanimivega in trajnostnega organizma, ki vsakemu posamezniku omogoča bistveno večjo svobodo."

"Vse to, kar postaja arheologija, ima potencial za vnovično uporabo. Lahko postane nekaj veliko bolj zanimivega, kot bi bilo še eno novo nakupovalno središče. Oblikujejo se lahko novi prostori srečevanj. Dogodki lahko znotraj pokritega prostora ustvarijo nekaj čisto novega in inovativnega."

Nina Zagoričnik