Jezikanje

Žaljivi in sovražni govor v spletnih komentarjih

"Ljudje zelo osebno jemljejo pravico do izražanja lastnega mnenja, pri tem pa pogosto pozabijo na to, kako se počuti druga stran," pravi mlada raziskovalka Urška Vranjek Ošlak

angry-3985886_1280
foto: PixaBay

Mlada raziskovalka z Inštituta Frana Ramovša Urška Vranjek Ošlak pravi, da je sovražni govor pravno določena in kriminalizirana različica žaljivega govora.

"Med posamezniki so najbolj izpostavljeni politiki, novinarji in nekatere druge medijske osebnosti, zlasti tiste, ki se pogosteje pojavljajo v medijih. Med skupinami pa istospolno usmerjeni, nebelci, pripadniki verskih skupnosti, zlasti muslimani in katoliki, invalidi, socialno ogroženi, na primer brezdomci, ljudje drugih narodnosti, ženske in tako naprej."

V analizi žaljivega govora v spletnih komentarjih se pojavljajo številni primeri groženj in napadov, eden takih je bil denimo usmerjen proti točno določenemu posamezniku: "Kar pripravi se bednik zagovedni, pridemo pote z macolo."

Tovrstne komentarje je treba obsoditi in odstraniti, za kar skrbijo tudi administratorji. Miloš Brkić, vodja administratorjev na portalu rtvslo.si pravi, da je bilo na portalu od leta 2007 objavljenih približno 15 milijonov komentarjev. Žaljive izbrišejo, o primernosti pa presojajo po principu “zdrava kmečka pamet”. Pravi, da vemo, kdaj je nekdo prestopil mejo normalnega pogovora. Če je kritika utemeljena, včasih spregledajo tudi kako besedo, ki ne sledi pričakovani normi.