Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Belorusiji.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokratna tema je Belorusija

Izmed spodnjih trditev izberi napačno.

1. Aleksander Lukašenko je med velikimi protesti leta 2011 v Belorusiji s predsedniškim odlokom prepovedal ploskanje in iz njega naredil kaznivo dejanje. Tistega leta so tako samo zaradi ploskanja aretirali 400 ljudi, med njimi celo človeka z eno roko.

Trditev je resnična

2. Ida Kaganovič se je konec 19. stoletja rodila v okolici Minska. Pod moževim priimkom Rosenthal jo poznamo kot izumiteljico modrca.

Trditev je resnična

3. Šimon Peres, izraelski predsednik in nobelovec za mir, je eden od kar treh izraelskih predsednikov, ki se je rodil na območju današnje Belorusije.

Trditev je resnična

4. Belorusija je edina evropska država, ki še izvaja smrtno kazen. Zadnji podatki so iz leta 2018 – 4. Način – obsojencu zavežejo oči in ga ustrelijo v glavo.

Trditev je resnična

5. Dobra četrtina od kakih 3.500 evropskih bizonov danes živi v Belorusiji. Ob koncu prve svetovne vojne so jih popolnoma iztrebili v divjini, vrsto so rešili z nekaj ostalimi primerki iz živalskih vrtov.

Trditev je izmišljena

Tadej Košmrlj