Pet let po vrhuncu migracijske krize je ta teden svetovno javnost požar v begunskem centru Moria na Lezbosu ponovno opomnil, da vprašanje migracij v Evropski uniji nikakor ni rešeno. S profesorjem dr. Mitjem Žagarjem z Inštituta za narodnostna vprašanja razmišljamo, kje so bile storjene največje napake, kako bi lahko članice EU dosegle nov dogovor in kakšne so posledice dosedanjega položaja za države v soseščini unije.

Do konca meseca bi morala Evropska komisija pripraviti nov predlog sporazuma med državami članicami o prerazporejanju migrantov, ki prispejo na južne meje Unije

Pet let po vrhuncu migracijske krize je ta teden svetovno javnost požar v begunskem centru Moria na Lezbosu spet opomnil, da vprašanje migracij v Evropski uniji nikakor ni rešeno. S profesorjem dr. Mitjem Žagarjem z Inštituta za narodnostna vprašanja razmišljamo, kje so bile narejene največje napake, kako bi lahko članice Evropske unije dosegle nov dogovor in kakšne so posledice dozdajšnjega položaja za države v soseščini povezave.

"Evropska unija je že davno padla na izpitu na temo migracij!" – prof. Mitja Žagar

 

Gašper Andrinek