Aljoša Rehar, vodja projektov pri Slovenski tiskovni agenciji, kjer so razvili napredno tehnološko rešitve NewsMapper, ki jo je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij. Aplikacija temelji na tehnologijah umetne inteligence in omogoča vrsto funkcionalnosti, kot sta strojno sledenje uporabi člankov na spletu ter zgodnje zaznavanje novih aktualnih zgodb.

Aljoša Rehar je vodja projektov pri Slovenski tiskovni agenciji, pri kateri so razvili napredno tehnološko rešitev NewsMapper, ki jo je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij

Vsak ponedeljek izbiramo ime tedna, nekoga, ki je v preteklem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več. Glasujete lahko s SMS-om na 1919, v spletni anketi in v živo na 01/475 22 02 v ponedeljek ob 11.00.

Glasuj za Ime tedna

Rezultati

"Glavni motiv za razvoj NewsMapperja je bil, da bi na STA-ju končno dobili orodje, s katerim lahko vidimo, katere naše novice so najbolj v uporabi in kdo vse jih uporablja. Prav tako pa tudi vidimo, kako smo mi uporabni za svoje partnerje."

  • Aljoša Rehar, vodja projektov pri Slovenski tiskovni agenciji, pri kateri so razvili napredno tehnološko rešitev NewsMapper, ki jo je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij. Aplikacija temelji na tehnologijah umetne inteligence in omogoča vrsto funkcionalnosti, kot sta strojno sledenje uporabi člankov na spletu ter zgodnje zaznavanje novih aktualnih zgodb. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

"Besedila obdelujemo ob pomoči umetne inteligence. Rezultat pa so seznami, kot je seznam zgodb, o katerih se največ poroča, ali pa seznam novic, ki imajo največji doseg. Ti rezultati potem prav pridejo našim urednikom za nadaljnje delo."

Kandidata sta še bila:

  • Jerneja Jezernik, avtorica biografije Alme M. Karlin v nemškem jeziku, ki je bila uvrščena na seznam 30 najboljših knjig neodvisnih nemških, avstrijskih in švicarskih založb. Na t. i. Hotlist 2020 na več kot stomilijonskem nemško govorečem prostoru je bila knjiga Jerneje Jezernik uvrščena po priporočilih strokovnjakov. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)
  • Ina Sulič, magistrica inkluzivne pedagogike in zgodnjega učenja, pobudnica izdelovanja didaktičnih igrač za predšolske otroke z okvaro vida. Igrače so prostovoljno izdelali v različnih institucijah v Kopru in jih bodo poklonili Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel