Pravzaprav je vseeno, v kakšnem avtomobilu prevažamo psa – no, prav je že, da ima dovolj prostora oziroma se počuti kolikor toliko v redu. Tokrat spomnimo na dejstvo, da se ljudje drugače obnašajo za volanom, se bolje počutijo, so bolj previdni, če prevažajo v avtomobilu psa. Da psi, dobro, pomirjujoče, vplivajo na voznike, so pokazale raziskave. V tem je prav gotovo nekaj resnice, pritrjuje tudi Andrej Brglez.
Zapeljemo se s Suzukijem SX4 s-cross, ki je opremljen z mehkim hibridom.

Tokrat spomnimo na dejstvo, da se ljudje drugače vedejo za volanom, se bolje počutijo, so previdnejši, če prevažajo v avtomobilu psa

Pravzaprav je vseeno, v kakšnem avtomobilu prevažamo psa – no, prav je že, da ima dovolj prostora oziroma se počuti kolikor toliko v redu. Tokrat spomnimo na dejstvo, da se ljudje drugače vedejo za volanom, se bolje počutijo, so previdnejši, če prevažajo v avtomobilu psa. Da psi dobro, pomirjujoče vplivajo na voznike, so pokazale raziskave. V tem je prav gotovo nekaj resnice, pritrjuje tudi Andrej Brglez.

Ravno prejšnji teden smo omenjali, da poznamo več vrst hibridnih pogonov – ob osnovnem še priključni hibrid, pa tudi mehki oziroma blagi hibrid. In pred dnevi nas je prevažal prav takšen avtomobil.

Suzukija s-cross sicer že poznamo. Testni se je ponašal z bogatim paketom opreme elegance top, ki vsebuje usnjeno oblazinjenje in panoramsko streho, tudi radarski tempomat ni manjkal – in deloval je dobro. Na splošno bi lahko zapisali, da je SX4 precej preprosto vozilo – v pozitivnem pomenu besede. (Recimo, osrednji zaslon bi lahko bil večji, kot je v modi, vendar svojo funkcijo opravlja čisto korektno.) Med asistenčnimi sistemi je tudi tisti za samodejno zaviranje, ki pa se je, vsaj nam se je zdelo, odzival pretirano panično. Je pa res, da je bolje malo prezgodaj kot prepozno. SX4 je opremljen tudi s stalnim štirikolesnim pogonom, ponuja pa še program vožnje po površinah, na katerih je oprijem slabši (recimo po snegu). S stikalom lahko preklopimo tudi na funkcijo "lock". Tako vklopimo zaporo sredinskega diferenciala, ki porazdeli navor in s sistemom nadzora zdrsa poskrbi za večji oprijem posameznih koles.

Majhna oznaka zadaj razkriva, da je v tem avtomobilu nekaj hibridnega. Sistem omogoča regeneracijo energije pri zaviranju in pomoč elektromotorja 1,4-litrskemu turbobencinskemu motorju; to nekoliko zmanjša porabo goriva. Mi smo ugotovili povprečje 6,4 litra na 100 kilometrov. V tej hibridni kombinaciji ima motor sicer moč 95 kilovatov, to je nekoliko manj kot sicer, vendar se nam je zdelo, da avtomobil kljub vsemu pokaže kar nekaj živahnosti, če je treba. Hibridni pogon je mogoč samo v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Naj omenimo še to, da je motor izjemno tih, pohvalimo pa lahko tudi delovanje sistema stop in start, ki omogoča, da se motor prižiga zelo hitro in nežno. Največji Suzukijev model, ki sicer ni zadnji krik avtomobilske mode, vendar ima vse, kar potrebujemo, stane 24 tisočakov in pol.

Za konec dodajamo še pripoved oziroma izjavo nekoga z moravškega konca, ki se je nekdaj ukvarjal s prodajo in servisiranjem Suzukijevih vozil. Zdaj počne druge stvari, imajo pa pri hiši kar nekaj avtomobilov. Ko so izbirali, je sinu rekel: "Veš kaj, eden pri hiši pa mora biti zanesljiv, tak, ki ne bo nikoli zatajil. In kupili so, saj si že mislite, katerega …"

Janez Martinčič