Ime tedna je Mojca Matičič, infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu, ki je med epidemijo koronavirusne bolezni 19 prejela več kot 50.000 klicev, na katere so študentje višjih letnikov ljubljanske medicinske fakultete zagotovili hitre, strokovne in zanesljive odgovore.

Ime tedna je Mojca Matičič, infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu, ki je med epidemijo koronavirusne bolezni 19 prejel več kot 50.000 klicev

Klicni center za informacije o koronavirusu je bil v obdobju epidemije rama za Slovenke in Slovence, na njih so se obračali tudi samo z željo po pogovoru, pravi Mojca Matičič, infektologinja in vodja klicnega centra. Med epidemijo covida 19 so sprejeli več kot 50.000 klicev, na katere so študentje višjih letnikov ljubljanske medicinske fakultete zagotovili hitre, strokovne in zanesljive odgovore.

"Odgovora 'ne vem' v tem klicnem centru niste slišali. Najdaljši klic je trajal uro in 29 minut. Za vsakega smo si vzeli čas. Velikokrat so nam postavljali tudi vprašanja, na katera odgovorov še nismo imeli. Takrat smo vsi, ki smo bili tam, aktivirali telefone in internetne povezave ter skušali čim prej dobiti želeni odgovor." 

Prejšnji četrtek je Klicnemu centru za informacije o koronavirusu predsednik Borut Pahor podelil jabolko navdiha za požrtvovalno in nesebično delo, v petek pa so uradno sklenili svoje delovanje: "Ravno danes na moj prvi prosti dan od 9. marca letos ugotavljam, da imam abstinenčni sindrom. Ne vem, kam z vso to energijo in znanjem, ki bi ga še naprej rada trosila."

S sprostitvijo in izboljšanjem stanja človek hitro pozabi na strah, a Matičičeva dodaja, da smo si Slovenci sproščenost tudi zaslužili, saj smo vsaj v začetnem valu zmagovalci epidemije koronavirusa: "Bili smo pravilno odzivni in pokazali smo, da nam je mar. Kaj je preveč sproščenosti, je ta trenutek težko reči, sploh v zunanjem okolju."

"Medicina v tem trenutku ne more in ne sme počivati. V petek smo imeli pomemben sestanek zdravstvenih delavcev, ki smo bili najbolj vključeni v to dogajanje. Imeli smo refleksijo, kaj je bilo storjeno dobrega, česa smo se naučili in kaj moramo še postoriti."

Kandidata sta bila še: 

Izberite ime tedna

Rezultati

Ivo Boscarol, ustanovitelj in direktor podjetja Pipistrel, ki je kot prvo na svetu pridobilo tipski certifikat Evropske letalske agencije EASA za dvosedežno popolnoma električno letalo Velis Electro. (VAL2 na 1919.)

Drago Jančar, ki je po mnenju zdajšnje in preteklih žirij za nagrado kresnik napisal najboljši roman zadnjega desetletja To noč sem jo videl. (VAL3 na 1919.)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel