Ta teden smo od italijanskih policistov izvedeli, da uporabnike sintetičnih drog v Evropi zalagajo skrajneži islamske države. Dolgotrajna uporaba amfetaminov med drugim povzroča poškodbe notranjih organov in možganov, kaj pa džihadisti še primešajo zraven, je prepuščeno njihovi kruti domišljiji, za katero vemo, da nima meja. Brez meja pa je tudi, sicer veliko prijaznejša, morda celo preveč, domišljija predsednika Pahorja, ki se je ta teden z vlakom odpravil na Madžarsko. Medtem pa so Madžari postali lastniki še enega medija v Sloveniji, ki je padel v roke oligarha, ki je tesno povezan z vladajočo stranko Fidesz, katere predsednik ima zelo rad zemljevide velike Madžarske. Toda v Sloveniji se je dogajalo tako veliko, da za dogodke izven meja v Petkovi centrifugi ni prostora.

Tedenski komentar dogodkov je pripravil Gorazd Rečnik.

Vlada je sporočila, da pri vstopu iz tretjih držav ni treba v karanteno – na podlagi priporočil NIJZ in ministrstva za zdravje, toda po vseh preverjanjih takih priporočil sploh ni bilo

Odstopil je notranji minister, ki ni odstopil, ko se je brez upoštevanja ukrepov med vrhuncem epidemije s političnimi kolegi sprehajal ob južni meji. Medtem ko so navadnim državljanom veselo pisali kazni, je sam krivdo skušal prevaliti na snemalce in novinarje, ki po njegovem iščejo dlako v jajcu. To je minister, ki ni odstopil, ko so z ograjami v celoti ogradili Trg republike, ko je ob državni proslavi Ljubljani dal podobo policijske države; ki ni odstopil, ko so policisti popisovali ljudi, ki so s kredo izražali vladi nenaklonjena politična stališča, ko so v duhu posebne enote za predzločin v Spielbergovem Posebnem poročilu kriminalizirali ljudi zaradi 'bodočih kaznivih dejanj'. Minister, ki je incident na meji z Italijo, ko je slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, označil za umetno ustvarjenega, ni odstopil niti, ko so je policija grobo odstranila ljudi, ki so brali ustavo. To je minister, pod katerim so se v policiji dogajale kadrovske čistke. Minister, prej direktor televizije, ki prejema madžarske finančne injekcije, ni odstopil niti, ko so v prostore policije stopili pripadniki paravojaških enot in grozili policistom.

30. maja je vlada na svojem uradnem Facebook profilu objavila naslednji zapis:

Objava Vlade RS glede karantene

foto: Facebook stran Vlade RS

Vlada je torej sporočila, da pri vstopu iz tretjih držav ni treba v karanteno – na podlagi priporočil NIJZ in ministrstva za zdravje. Toda po vseh preverjanjih takih priporočil sploh ni bilo. Zato sem na ministrstvo za notranje zadeve poslal zahtevo za dokument, iz katerega bi bilo razvidno, da sta nacionalni inštitut in ministrstvo za zdravje to res priporočila. A dokumentacije ni bilo, ministrstvo pa je svojo interpretacijo večkrat spremenilo. Najprej je na podlagi istega odloka sklenilo, da karantene za stalne ali začasne prebivalce Slovenije ni, čez nekaj dni je to interpretacijo spremenilo in karanteno spet uvedlo, in ponovno ukinilo. Policisti so se pritoževali zaradi pogostega spreminjanja interpretacije, ker to otežuje organizacijo dela na meji.

Gorazd Rečnik