Bohemian Rhapsody je edina skladba, ki je bila dvakrat naj božični singel, edina skladba v Veliki Britaniji, ki je bila na prvem mestu v dveh različnih letih, prva skladba, ki je preživela devet tednov na prvem mestu glasbene lestvice v Veliki Britaniji. Izšla je na plošči A Night at The Opera.

Britanski rokerji Queen so leta 1975 izdali skladbo Bohemian Rhapsody, ki je takoj razburkala radijske valove. Bila je (pre)dolga, povezala je opero in rok, povezala je generacije

Bohemian Rhapsody je edina skladba, ki je bila dvakrat naj božični singel, edina skladba v Veliki Britaniji, ki je bila na prvem mestu v dveh različnih letih, prva skladba, ki je preživela devet tednov na prvem mestu glasbene lestvice v Veliki Britaniji. Izšla je na plošči A Night at The Opera, ki si jo je dobro zapomnil tudi glasbeni urednik Tomaž Purkart

“Od kod ta zbor, so bila ugibanja. Potem smo prišli do tega, da je bilo to nasnemavanje na 24-kanalni mizi, da je to vzelo veliko časa, denarja … Nismo verjeli, da lahko nekdo naredi tako močno delo. Temu smo včasih rekli zimzelena skladba. Poslušljiva bo tudi za naslednje generacije.”

Glasbeni urednik Žiga Klančar pravi, da je bila skladba popularna takoj od izidu, spet v devetdesetih in spet leta 2018 ob izidu biografske drame Bohemian Rhapsody.

“Za nas, generacijo, ki je odraščala v devetdesetih, je bil pomemben film Wayne’s World, v katerega je bil vključen del komada Bohemian Rhapsody. Film je tesno povezan z generacijo MTV in pop kulturo, je testament nekega časa. Freddiejeva smrt in film Wayne’s World sta prinesla drugi val popularizacije skladbe, tretji val je povzročil film Bohemian Rhapsody. Skladba je epska, ima elemente opere, ima širino. Potem pa zažagajo še kitare in zaplapolajo lasje.”

Maruša Kerec