Dvakratni olimpijski prvak Edwin Moses o svoji karieri, dopingu in prestavljenih olimpijskih igrah

Edwin Moses je nekdanji ameriški atlet, ki je poleg dveh zlatih olimpijskih kolajn tudi štirikrat postavil svetovni rekord v teku na 400 metrov z ovirami. Kar 9 let, 9 mesecev in 9 dni ga v omenjeni disciplini ni premagal nihče. Zmagal je namreč na kar 122 zaporednih tekih, od tega 105 finalnih. Pri neverjetnem nizu mu je pomagal svojevrsten tekaški slog, ki ga je razvil s pomočjo baletnika Mikhaila Barišnikova.

“Vedno sem nase gledal kot na umetnika, ne le tekača. Po pravici povedano, sem se vedno smatral za tekaško verzijo Barišnikova. Podrobno sem spremljal, kaj je on počel in številne elemente njegovih treningov vključil v svoje” – Edwin Moses

Moses je govoril tudi o ameriškem bojkotu olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 in težkih odločitvah, ki jih je moral takrat sprejeti. Nekdanji vrhunski športnik tako iz prve roke ve, kako je ostati brez olimpijskega nastopa, zato smo ga vprašali tudi o tem, kakšne posledice bo imela na športnike prestavitev iger v Tokiu za eno leto.

“Eno leto je gromozansko obdobje za olimpijca. To najbrž pomeni, da mora priprave začeti znova. Osebno bi se v tem preimeru odpravil na dvomesečni dopust in pozabil na treninge” – Edwin Moses

Moses je bil že v svoji športni karieri velik pobudnik čistega športa, po koncu profesionalnega tekmovanja pa je postal tudi predsednik ameriške antidoping agencije.

Klemen Verlič