Pred desetletjem so izštekani Posavci zveneli sila žmohtno

Zaradi razmer, nastalih ob koronavirusu, smo primorani za nedoločen čas prestaviti izštekani nastop Manouche. Zato smo pobrskali po arhivu in za nocoj izbrali zanimivo desetletje staro gostovanje zasedbe Leeloojamais. Maja 2010 je pesmi iz vseh obdobij delovanja odela v sočne polakustične aranžmaje. Uživaško!

Leeloojamais. Ena beseda, veliko zlogov. Veliko možnih pomenov, a le eden pravi. In en bend. Vrhunski slovenski pop bend, ustanovljen pred več kot dvajsetimi leti. Sestavila ga je peščica obetavnih posavskih glasbenikov, ki so danes vrhunski slovenski instrumentalisti, šolani v tujini, prekaljeni v številnih zasedbah in slogih. S tršimi rockovskimi prijemi prežeti prvenec »Pod vplivom« je izšel leta 2001. Druga, dosti bolj plesna in z elektronskimi ritmi obogatena plošča »NeXtasy« leta 2004. Pred tretjo »Country Club Music« (2007) so se začasno razšli s pevko Laro, na njeno mesto je stopila Christine. A že konec leta 2008 se je Lara s pesmijo »Neki zame« v velikem slogu vrnila.

V Izštekanih so gostovali maja 2010, v času priprav na novi album, snemanja so se lotili še istega leta, izšel pa je leto pozneje pod naslovom “Excuse My Imagination”. Za oddajo so prerez svojega dotedanjega repertoarja priredili, predrugačili, omehčali, prilagodili za intimnejše prostore in vzdušja. Skratka izštekali. A naj vas beseda ne zavede, kljub temeljiti izštekanosti aranžmaji niso povsem akustični. Polakustični je prava beseda. Bobnom Žige Kožarja so se pridružila tolkala, nanja je igral gost Martin Janežič-Buco. Saksofon Lovra Ravbarja je bil tam, kjer je vedno kraljeval: ob bok glasu Lare Love. Klaviaturist Rok Lopatič je imel pod prsti tipke velikega koncertnega klavirja, legendarnih električnih orgel hammond in prav tako legendarnega električnega klavirja fender rhodes. Miha Koren je prijel za kontrabas. Jernej Trobentar pa je iz električne kitare izvabljal nadvse prijetne, naravnost žmohtne zvoke. Čvrsti funk, trdorockovski prijemi, kriki saksofona in dviji ritmi so se umaknili nežnemu, čutnemu soulu, jazzu in bluesu. No, seveda so bili tudi ti elementi v glasbi Leeloojamais prisotni že od nekdaj. A nikoli toliko. Takih Leeloojamais dotlej še niste slišali. Poskrbite za dobro družbo in uživajte!

SKLADBE, ki so jih odigrali:

1. SVOJA
2. PART OF ME
3. TO JE MOJ DAN
4. GET UP JOHN
5. LJUBAVI
6. S TABO GREM NAPREJ
7. BRIGA ME
8. POVEJ MI
9. NE ZAMERI MI
10. NEKI ZAME
11. TIK TAK

Jure Longyka