V 18. vzporedniku gremo danes v državo z največ obolelimi za koronavirusno boleznijo na svetu, epidemija pa tam še ni dosegla vrhunca. Pred tem tednom je zato Jerome Adams, vodja ameriške službe za javno zdravje, napovedal, da bo to najtežji in najbolj žalosten teden v življenju večine Američanov. Z našim dopisnikom Andrejem Stoparjem razmišljamo, kakšni so bili odzivi Trumpove administracije v prvem mesecu širjenja virusa, zakaj Američani množično kupujejo orožje, kako se na epidemijo odzivajo velike metropole in zakaj je nesorazmerno število obolelih temnopoltih. Pa tudi o poskakovanju in padanju borznih indeksov in Trumpovi priljubljenosti v volilnem letu.

“Podpora Donaldu Trumpu je visoka in je še zrasla. Je pa res, da predsednik žanje veliko kritik in to pravično. To, kar se dogaja v ZDA: toliko žrtev, toliko obolelih, toliko prošenj iz bolnišnic za osnovno opremo … Dogajajo se stvari, ki moči in virov te države niso vredne.”

Podatki z vseh koncev ZDA kažejo, da je nesorazmerno število obolelih in umrlih za covidom 19 temnopoltih: “Ne gre za genetiko, gre za socialo. To so revni ljudje, ki jih pestijo številne kronične bolezni, zato so bistveno bolj dovzetni za virus. Gre za žalostno socialno sliko Amerike.”

“Kar zadeva gospodarstvo, vsakdo poskuša preživeti na svoj način. Eno izmed najbolj prizadetih vej gospodarstva je gostinski sektor, ki ne more normalno delati. A še vedno pripravljajo hrano, ki jo lahko gostje odnesejo s seboj. To je en primer, kako poskušajo ljudje preživeti.”

Andrej Stopar pravi, da bi se lahko kriza zavlekla do jeseni: “Združene države Amerike so ves čas zamujale v odzivu na pandemijo in ta se še vedno neenakomerno širi. Po nekaterih ocenah naj bi kriza trajala globoko v poletje, če ne celo v jesen.”

Maruša Kerec