Volilni supertorek v ZDA še ni dokončno določil, kdo bo Trumpov protikandidat, ponudil pa je vpogled v razmerje moči v razdeljeni Demokratski stranki.

Ameriške predsedniške volitve so eden najdražjih spektaklov na svetu, praktično nemogoče je izračunati, koliko v resnici stanejo. Po različnih ocenah naj bi za volitve leta 2016 kandidati in interesne skupine zapravili vsaj 2 milijardi in 100 milijonov evrov. Republikanci svojega kandidata za novembrske volitve že imajo, to bo aktualni predsednik Donald Trump, bolj zanimiv boj za nominacijo pa poteka v Demokratski stranki.

Supertorek je zaradi številčnosti volivcev ponudil boljši vpogled v razmerje znotraj moči stranke, resna kandidata ostajata le še dva, in sicer Joe Biden in Bernie Sanders. Prvi je star 77 let, drugi 78, oba sta belca, a po nastopih bi si težko bila bolj različna, sta pa oba kandidata po torku nemudoma pričela s precej nizkimi udarci in drugačnimi prijemi.

“Biden je zelo slabo začel s kampanjo, na soočenjih ni izstopal. Mnogi so ga odpisali. Je pa tisti kandidat sredine, ki v ospredje postavlja vrnitev dostojanstva Beli hiši in združitev struj, Demokratska stranka je polna različnih frakcij.” – Andrej Stopar

Tudi vrh Demokratske stranke je bolj naklonjen Bidnu kot Sandersu, a hkrati je presenetljivo, da je Biden kar naenkrat favorit za predsedniško nominacijo.

“Elisabeth Warren je včeraj odstopila iz bitke za nominacijo, a ni podprla nikogar, Sanders pa bi to v tem trenutku nujno potreboval. Kandidati, ki so odstopili pred tem, so svoje volivce nagovorili, da glasujejo za Bidna.”

Po trenutnih podatkih je v ZDA registriranih 226 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je 12 ljudi, 19 zveznih držav pa je že obravnavalo primere okužb. Koronavirus je vplival na ameriško gospodarstvo, borzni indeksi so strmoglavili, kar pa ne gre na roko predsedniku Trumpu, ki svojo priljubljenost v ZDA uživa prav zaradi tega, ker gre gospodarstvu sicer izredno dobro.

“Trump je dejal, da je koronavirus dober za ZDA, saj tako Američani ostajajo doma in denar porabljajo doma, kar je dobro za gospodarstvo. Predsednik je prebivalce celo pozval, naj gredo v službo, tudi če se ne počutijo najboljše.”

Mitja Peček