18. vzporednik

Pred Hrvati leto, polno izzivov

Nov predsednik, izboljšanje odnosov s Slovenijo, predsedovanje Evropski uniji

zagreb-2134886_1920
foto: robert_marinkovic / Pixabay

Na Hrvaškem so odločno zakorakali v novo leto in v politiki smo videli nekaj velikih premikov. Hrvaška je s 1. januarjem prevzela predsedovanje Evropski uniji, a tista bolj odmevna novica je prišla nekaj dni pozneje, ob drugem krogu predsedniških volitev. 5. dan novega leta so Hrvati izbrali novega predsednika, na volitvah je zmagal nekdanji premier Zoran Milanović. S šest odstotki glasov razlike, kar je dvakrat višja razlika kot je bila v prvem krogu, je premagal dosedanjo predsednico Kolindo Grabar Kitarović.

“Izid je bil presenečenje, saj se je Milanović vrnil kot outsider v politiko. Zadnja tri leta sploh ni bil prisoten v hrvaški politiki. Hrvati so znani po tem, da imajo kratek spomin, sploh kar se tiče politikov. Hitro pozabijo njihove afere in podobno je bilo tudi tokrat z Milanovićem. Je pa velik del Hrvatov glasoval proti obema kandidatoma in ne za enega ali drugega.” – Tanja Borčić Bernard o rezultatu hrvaških predsedniških volitev

Novo leto na Hrvaškem tako obeta obrise drugačne politične krajine, predsednik države in predsednik vlade prihajata iz različnih ideološko-političnih bregov.

Plenković je napovedal trdno sožitje, Milanović pa konstruktivno sodelovanje. Predvsem Milanović pošilja pozitivna sporočila, da se ne bo preveč vmešaval v pristojnosti vlade.

Da pa bo leto 2020 za naše južne sosede polno izzivov, skrbi še predsedovanje Evropski uniji, ki so ga prevzeli z januarjem. Med predsedovanjem jih čaka kar nekaj pomembnih nalog, če pa jim bo vse uspelo v prihodnjih šestih mesecih, bo to velik uspeh v življenjepisu hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Med bolj pomembne izzive sodita dogovora o evropskem proračunu in odprtju pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Novoizvoljeni predsednik je takoj po izvolitvi napovedal, da bo izboljšal zunanjepolitične odnose s Slovenijo, kar je ironično, saj so se odnosi zaostrili prav med časom, ko je vodil hrvaško vlado.

“Morda je v zadnjih letih spoznal, da je za majhne države pomembna njihova vloga v regiji. Lahko računamo na novo pobudo, kjer bi vprašanje arbitraže premaknili z mrtve točke.” – o tem, zakaj Milanović izboljšanje odnosov s Slovenijo in Avstrijo izpostavlja kot prioriteto njegovega predsedovanja Hrvaški