Podjetnik letošnjega leta je postal Peter Podlunšek, lastnik in direktor murskosoboške družbe Medicop, ki je svetovno priznana proizvajalka medicinske opreme in reševalnih vozil. Podjetje Medicop so pred štirimi desetletji ustanovili njegovi starši, letos pa se je skoraj sto zaposlenih preselilo v nove proizvodne in poslovne prostore. Kljub ponudbam ne razmišljajo o prodaji podjetja, ki svoje izdelke izvaža v šestdeset držav, prav tako pa vrhunski akrobatski pilot za zdaj še ne razmišlja, da bi ostal na tleh.

Podjetnik letošnjega leta je postal Peter Podlunšek, lastnik in direktor murskosoboške družbe Medicop, ki je svetovno priznana proizvajalka medicinske opreme in reševalnih vozil

Vodenje podjetja Medicop, ki so ga pred štirimi desetletji ustanovili njegovi starši, je Peter Podlunšek prevzel leta 2012.

“Če se zgodba pred štiridesetimi leti ne bi začela, sedaj ne bi bili, kjer smo. Nagrado je prejelo celo podjetje, ne samo jaz, čeprav je bila podeljena v prvi osebi ednine. Ta nagrada pripada vsem, ki so ustvarjali v tem podjetju in tu pri nas ustvarjajo še danes.” – Peter Podlunšek

Po razpadu Jugoslavije je podjetje ostalo brez trga, a je na koncu to njegovo delovanje samo še okrepilo. Takrat so bili v veliki investiciji, saj so gradili poslopje, kjer so delovali vse do letos, ko se je skoraj sto zaposlenih preselilo v nove proizvodne in poslovne prostore. “Izguba osemdeset odstotkov trga čez noč je pomenila veliko katastrofo, saj smo imeli zaposlenih že veliko ljudi. Preorientirati čez noč je bilo praktično nemogoče, a drugega ni bilo, kot se podati preko mej, a meja za nas ni bila hrvaška meja, ampak avstrijska. Čez noč smo se  morali osredotočiti na najzahtevnejše trge današnje EU – Nemčija, Avstrija, Skandinavija s produkti, ki v tistem času niso bili dovolj dobri, da bi lahko konkurirali največji korporacijam v Evropi,” pojasnjuje Podlunšek.

Kljub ponudbam ne razmišljajo o prodaji podjetja, ki svoje izdelke izvaža v šestdeset držav, prav tako pa vrhunski akrobatski pilot za zdaj še ne razmišlja, da bi ostal na tleh.

“Ne vidim smisla v kopičenju denarja na računu, ampak vidim smisel v delu in v razvoju podjetja znotraj Pomurja. Vsak dan grem z veseljem v službo, naši zaposleni z veseljem ustvarjajo tu. Moja odgovornost ni odgovornost do mene, ampak do naših zaposlenih.”

Lidija Kosi