V začetku štiridesete sezone delovanja Cankarjevega doma, je Veliko sprejemno dvorano preplavila oprema, ki je sicer že nekaj časa shranjena v očem skritih prostorih impozantne stavbe. Zaprašeni magnetofonski trakovi, stari klasični gledališki reflektorji, dia- in videoprojektorji so v družbi scenskih elementov in kostumov vnovič zažareli v polnem sijaju. Po razstavi Vintage CD, se je z avtorico razstave, tehnično direktorico Cankarjevega doma Karmen Klučar, sprehodil Matevž Polajnar.

Reportaža z razstave tehnične opreme Vintage CD v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma

V začetku štiridesete sezone delovanja Cankarjevega doma, je Veliko sprejemno dvorano preplavila oprema, ki je sicer že nekaj časa shranjena v očem skritih prostorih impozantne stavbe. Zaprašeni magnetofonski trakovi, stari klasični gledališki reflektorji, dia- in videoprojektorji so v družbi scenskih elementov in kostumov vnovič zažareli v polnem sijaju. Avtorica razstave Vintage CD, je tehnična direktorica Cankarjevega doma Karmen Klučar.

“Razstavljamo tehnično opremo, ki je zdaj več ne uporabljamo, saj je digitalna doba povsem zaprašila analogno. Vseeno se nam je zdelo vredno, da predstavimo opremo, ki nam je vrsto let dobro služila in s pomočjo katere smo ustvarili kar nekaj presežnih predstav. Predvsem pa je bilo pomembno to, da je razstavljena samo tehnična oprema, ki deluje.”

Pet različnih otokov je posvečenih petim prelomnim predstavam, uprizorjenim med letoma 1986 in 1997. Prva je nepozabno delo Dragana Živadinova.

“Krst pod Triglavom iz leta 1986, je bila kultna predstava. Šlo je za avantgardno gledališče, ki se je vsem ustvarjalcem in gledalcem vtisnila globoko v spomin.”

Galerija:

Matevž Polajnar