Nogometna reprezentanca se ni uspela uvrstiti na evropsko prvenstvo. V svoji skupini je osvojila četrto mesto s 14 točkami. Ali je izkupiček realen? Katere zapravljene priložnosti najbolj pečejo? Kdo je najbolj prepričal in kdo sploh ni? Ali je vse preveč odvisno od Josipa Iličića? To je le nekaj od vprašanj, ki jih je voditelj Luka Petrič zastavil gostom nogometne okrogle mize, Mateju Grošlju s časnika Dnenvika ter Boštjanu Janežiču in Aljažu Golčerju z radijske športne redakcije.

Slovenska nogometna reprezentanca je ostala brez EP 2020. V igri in rezultatih je preveč nihanj, zdaj pa je treba pogled usmeriti naprej

Slovenska nogometna reprezentanca je s porazom na Poljskem končala neuspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V svoji kvalifikacijski skupini je štirikrat zmagala in osvojila četrto mesto. O preteklosti in prihodnosti slovenskega nogometa govorijo Matej Grošelj s časnika Dnevnik ter novinarji športnega uredništva Radia Slovenija Boštjan Janežič, Aljaž Golčer in voditelj Luka Petrič.

V zadnjih letih se neprestano pojavljajo nihanja. Mislim, da je največja zagonetka za vsakega selektorja, kako narediti tisti odločilni korak. Nihče od zadnjih štirih selektorjev ni našel pravega odgovora.
– Matej Grošelj

V teh kvalifikacijah se je dolgo ponujala priložnost za uvrstitev na veliko tekmovanje po desetih letih, toda rezultati slovenske reprezentance niso bili dovolj konstantni.

Slovenija se je doslej na velika tekmovanja uvrščala s čvrstostjo, takrat obramba ni bila prepustna. Slovenija je proti Poljski zaigrala z igralcem več v zvezni vrsti in morda bi ta bolj delavski sistem Sloveniji bolj ustrezal.
– Boštjan Janežič

Po kvalifikacijah se je pojavilo precej vprašanj o tem, ali ima selektor Matjaž Kek na voljo prave igralce in prave rešitve. Precej težav se pojavlja v obrambi, eden tistih, ki so večkrat v soju žarometov tudi zaradi kakšne napake, pa je v vezni vrsti Jasmin Kurtič.

Če ima Kurtič za seboj Krhina, je drugače, kot če je sam na odgovornejšem položaju zadnjega igralca zvezne vrste. Takrat napravi več napak. Ker ima veliko energije in dobro podajo, pa mislim, da je eden tistih, ki je lahko za reprezentanco dodana vrednost, če se ga uporabi na pravi način.
– Luka Petrič

V drugem polčasu so bile v ospredju tudi druge reprezentance, ki so si zagotovile mesto na prvenstvu stare celine. Zadnji so si vstopnico zagotovili Valižani. V ospredju je bil Gareth Bale, nad katerim se hudujejo v Madridu.

V ospredju velike zmage Walesa so bile prioritete Garetha Bala. Že dolgo se v Madridu govori, da je njegova prioriteta golf. Oblikovalo se je novo navijaško geslo »Wales, golf, Madrid – v tem vrstnem redu«, ki ga spremlja tudi pesem. Bale je po tekmi poskrbel za kopico naslovnic, ko je dvignil zastavo s tem napisom. Mislim pa, da bo Zinedine Zidane v Real Madridu znal to vzeti kot šalo, saj je Bale pred poškodbo to sezono v Madridu veliko igral.
– Aljaž Golčer

V tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla tudi o finski nogometni pravljici. Finska se je prvič uvrstila na veliko tekmovanje.

Aljaž Golčer, Boštjan Janežič, Luka Petrič