Razmere za begunce in migrante v Bosni in Hercegovini so vse slabše. Najhuje je v neuradnem begunskem taborišču Vučjak, kjer je ta hip približno tisoč ljudi. To področje je občina Bihać letos spomladi namenila za začasno namestitev beguncev in migrantov, ki se zadržujejo na območju mesta in ki niso sprejeti v namestitvene centre, s katerimi upravlja Mednarodna organizacija za migracije.

Tam je bil tudi Gašper Andrinek.

Razmere za begunce in migrante v Bosni in Hercegovini so vse slabše. Reportaža iz begunskega taborišča na Vučjaku

Najhuje je v neuradnem begunskem taborišču Vučjak, kjer je ta hip približno tisoč ljudi. To področje je občina Bihać letos spomladi namenila za začasno namestitev beguncev in migrantov, ki se zadržujejo na območju mesta in ki niso sprejeti v namestitvene centre, s katerimi upravlja Mednarodna organizacija za migracije.

Za vse ni dovolj šotorov. Večina jih zamaka, zato nekateri ponoči spijo na lesenih mizah, ki jih uporabljajo pri deljenju hrane čez dan. A večkrat se zgodi, da jih s teh miz spodijo policisti, ki načeloma varujejo vhod v taborišče, a ko se mediji in Rdeči križ umaknejo, se tudi njihovo vedenje po besedah beguncev in migrantov – poslabša, predvsem pa zaostri.

Pri nizkih temperaturah tudi odeje in topla oblačila ne pomagajo več, zato vsepovsod okoli gorijo manjši taborni ognji, kadi pa se tudi iz nekaterih šotorov, v katerih begunci in migranti tako raje prenašajo dim kot mraz.

Poleg najnižjih higienskih standardov in širjenja različnih bolezni, na tiste, ki so se znašli na Vučjaku prežijo še bližnja minska polja. A prej kot min, se vsi – tako migranti in begunci, kot Rdeči križ in okoliški prebivalci bojijo zime.

Eden najbližjih sosedov pravi, da zna na Vučjaku zapasti tudi do meter in pol snega.

Sekretar Rdečega križa Bihać Salem Midzić opozarja, da če oblasti ne bodo v nekaj dneh našle rešitve o premestitvi migrantov in beguncev na drugo lokacijo, ne vedo, kaj bodo storili. Rdeči križ je namreč že večkrat zagrozil, da se bo iz kampa popolnoma umaknil. Mednarodna organizacija za migracije in visoki komisarijat za begunce sta večkrat javno izrazila zaskrbljenost nad razmerami na Vučjaku, a tisti, ki se tam nahajajo, so še vedno ujeti v negotovost, predvsem pred še nižjimi temperaturami.

Gašper Andrinek