Kulturnice

Kopanje po koptski kulturi

Zbirka koptskih tkanin Narodnega muzeja Slovenije sodi v sam svetovni vrh tovrstnih zbirk v Evropi

20191010_102916
foto: Val 202

Prve koptske tkanine so v Evropo prinesli v 17. stoletju. V Egipčanskem muzeju v Torinu hranijo več teh iz časa Napoleonovega pohoda v Egipt, naš Narodni muzej pa ima že vse od leta 1890 triinpetdeset koptskih tkanin, ki jih je takrat Deželni muzej za 260 florintov kupil od slikarja Karla Blumauerja iz Linza, ta pa jih je pridobil od zbiratelja teh tkanin Nemca, doktorja Franza Bocka

Zbirka koptskih tkanin, ki so bile stkane med tretjim in desetim stoletjem našega štetja, po ohranjenosti pa tudi sicer sodi v sam vrh tovrstnih zbirk muzejev po Evropi in je zdaj po konserviranju na Konservatorsko-restavratorskem oddelku Pokrajinskega muzeja Ptuj razstavljena v Narodnem muzeju Slovenija.

Spremlja jo razstava KOPTI.TEX.  Ta prikazuje, kako so koptske tkanine in koptska kultura navdihnile sodobne ustvarjalce, študente in študentke s Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so na vzoru stare koptske kulture v svoji interpretaciji izdelali nove obleke, nakit in druge predmete.

Kopti so ena izmed najstarejših krščanskih skupnosti, etnično-verska manjšina v Egiptu. So potomci starih Egipčanov, ki niti po arabskem niti po turškem zavzetju niso prevzeli islama.