APM

Asistenčni sistemi – korak k dojemanju avtonomne vožnje

Asistenčni sistemi omogočajo že vsaj delno avtonomno vožnjo in so pomemben korak k dojemanju tovrstne vožnje, a odgovornost je še vedno v rokah voznika.

driving_car
foto: pixabay.com

Evropski parlament je pred meseci sprejel odločitev, da bodo do leta 2024 napredni vozniški asistenčni sistemi postali obvezen del opreme v vozilih – ne samo v osebnih, ampak tudi v kombijih, avtobusih in tovornjakih. To lahko razumemo kot pomemben korak k dojemanju avtonomne vožnje, a za zdaj sta seveda odgovornost in varnost še vedno v rokah voznika. Nakup tovrstnih sistemov bi seveda lahko stimulirale tudi zavarovalnice, a zaenkrat še ne kažejo tega veselja in imajo še vedno svojo matematiko, poudarja Andrej Brglez.

Tako majhen avtomobil, pa s seboj vozi nesorazmerno veliko drame – to je Renault twingo. Legendarna prva generacija, popoln potop druge in nato tretja generacija z inovativno rešitvijo pogonskega agregata zadaj. Ta tretja je na naših cestah in v naših proizvodnih halah zdaj prenovljena.

Na kratko; twingo se ponovno smeji. Čeprav so popravki sprednje maske malenkostni, je snovalcem uspelo na obraz avtomobila ponovno pričarati nasmeh. Ne govorimo sicer še o legendarni ljubkosti maske prve generacije – a smo kilometre stran od puščobe druge generacije in običajnosti ne osvežene tretje. Novih je še nekaj ostalih karoserijskih detajlov in skupaj z vseobsegajočo personalizacijo in z dvobarvnostjo – ob prevladujoči beli – smo dobili tudi prenovljeno kabino, kjer kraljuje povsem novo digitalno okolje. Tako je twingo nenadoma postal spet resen konkurent na nagnetenem parkirišču malih avtomobilov.

Ampak za sladico si odprimo motorni pokrov. Oziroma ga ne odprimo, ker do njega v zadku, pod prtljažnim prostorom, ni ravno enostavno dostopati. Torej zaupajmo občutkom; trivaljniki so v twingu zapovedani in ob litrskih so nam tokrat postregli z 0,9 litrskim, ki pa zdravo diha s pomočjo turbine. In diha s polnimi pljuči, to je že treba reči; zadnji pogon, majhna teža, kratka medosna razdalja in posreden volanski mehanizem, namenjem mestnim ulicam, ob polni moči motorja twinga spremenijo v poskočno zverinico. V kateri pa se nerodno sedi nekoliko previsoko … Skratka; turbinski trivaljnik poznamo iz ostalih malih Renaultov, dodali so mu nekaj moči in tako so lahko najmočnejšega twinga poimenovali kar s številko 95; to označuje konjske moči, ki jih je nam sicer uradno prepovedano omenjati.

In ker radi gremo do konca, smo v avtomobilčku dočakali še samodejni menjalnik EDC in takšno kombinacijo z užitkom zapeljali okoli ovinkov. Avtocesta sicer ne nudi vrhunskih občutkov, mesto in odprte ceste podeželja pa se z malim Renaultom odlično ujemajo. Ker je agregat veselje vrteti, pride račun za nezmernost na bencinski črpalki – ki jo je zaradi razmeroma majhnega rezervoarja treba obiskovati precej pogosto. Zlahka gremo proti osmim litrom porabljenega bencina za sto kilometrov prevožene poti in tudi pritiskanje stikala »ECO« ne pomaga kaj dosti. Avtomobil se samo poleni, poraba goriva pa ostane visoka. Zmanjša jo šele zavestno razmišljanje o motornih vrtljajih, a z njimi upade tudi zabava, ki jo takle twingo nudi. Kakorkoli; ponosni smo, da je delno naš.

Pri Fordu se radi spomnijo na naše zveste štirinožne družabnike. Tako jih je ob mednarodnem dnevu psov razveselil z razkošnim razvajanjem. To je mobilni salon, ki ga omogoča inovativna možnost MegaBox v novi Ford Pumi. Navpični prostor je povečan za 27 centimetrov, vsestranski 80-litrski prostor za shranjevanje v zadnjem delu vozila pa je tudi vodotesen. Za preprosto čiščenje je opremljen s posebnim čepom za izpust, tako omogoča tudi razkošno pasjo kopel. Ne dvomim, da zna nekaterim priti prav.