Daniel Sukič, ki se je sicer rodil v Kanadi, se je priselil na Goričko in pravi, da je pravi Prekmurec. Kuhar po poklicu, z nabrušenim jezikom in občutkom za prebujanje okušalnih brbončic.

"Trudim se, da ljudje v Prekmurju poskusijo nekaj drugačnega, da gredo izven okvirjev. Na koncu so presenečeni," pravi chef Daniel Sukič

Daniel Sukič, ki se je sicer rodil v Kanadi, se je priselil na Goričko in pravi, da je pravi Prekmurec. Kuhar po poklicu, z nabrušenim jezikom in občutkom za prebujanje okušalnih brbončic. Čeprav rojen slovenskim staršem, se nikoli ni naučil slovenščine.

“Obstaja veliko zgodb o tem, ampak najbolj verjetna je ta, da so se moji starši vedno želeli vrniti nazaj v Slovenijo, ampak moja babica – mama moje mame je še vedno živela v Kanadi, strah jo je bilo, da bi se mi preselili v Prekmurje, ona pa bi ostala sama. To, da se nismo učili slovenščine, je bil načrt, kako bi v Kanadi ostali čim dlje.”

Prebrisana babica, sicer pa tudi njega kot malega otroka niti ni zanimalo, da bi se naučil maternega jezika, kar pa zdaj globoko obžaluje, pove v smehu. Daniel je pred štirimi leti prehodil obratno pot svojih staršev – iz Vancouvra se je preselil na Goričko. Še prej – v Kanadi – se je navdušil nad kuho, hitro je ugotovil, da je kuhanje najboljši način za osvajanje deklet. Glede na to, da je poročen, recept vsekakor deluje.

“Po srednji šoli nisem želel študirati, nisem želel iti na fakulteto, hotel sem nekaj ustvariti. V tistem času so chefi postajali popularni, punce imajo rade nekoga, ki zna kuhati. Za vse fante tam zunaj – postanite kuharji.”

Sicer je Daniel Sukič pravi Prekmurec, velik oboževalec Mure, Prekmurja, hrane – kuhal je v najboljših restavracijah na svetu – z Michelinovimi zvezdicami nagrajenima restavracijama na Danskem in Švedskem, pa vendar je zaradi ljubezni pristal in ostal tu. Je torej Kanadčan ali Slovenec?

“V Kanadi so mi vedno dejali, da sem Slovenec. Odkar sem prvič obiskal Slovenijo, sem vsem govoril, da sem Slovenec, no, pred desetimi leti sem dobil še slovenski potni list – od takrat sem samo še Slovenec. Prekmurec, ne Slovenec.”

Maja Stepančič