Kaj je narobe z Youtubom, da obstaja Youtube Kids, aplikacija ki omogoča bolj varno in preprostejše raziskovanje videoposnetkov, ki so namenjeni otrokom? Kaj vse otroci lahko najdejo na spletu, zakaj se moramo o tem pogovarjati in zakaj podjetja s tem spopadati? Na vprašanja podkasta Odbita do bita je odgovarjal tehnološki novinar Lenart J. Kučić.

Kaj je narobe z Youtubom, da obstaja Youtube Kids, aplikacija, ki omogoča bolj varno in preprostejše raziskovanje videoposnetkov, ki so namenjeni otrokom

Kaj vse otroci lahko najdejo na spletu, zakaj se moramo o tem pogovarjati in zakaj podjetja s tem spopadati? Na vprašanja podkasta Odbita do bita je odgovarjal tehnološki novinar Lenart J. Kučić. Celo epizodo, ki smo jo posneli pred občinstvom, lahko poslušate tukaj.

“Če vpišeš Baby Shark na Youtube (priljubljena pesmica za otroke), dobiš več sto tisoč zadetkov. Fasciniralo me je, da je Baby Shark tako popularen, da obstaja cela industrija, ki s tem manipulira in izkorišča take internetne trende ter ti ponuja razne vsebine pod pretvezo priljubljene pesmice.”

Youtube Kids je aplikacija, ki omogoča varnejšo spletno izkušno in ponuja vsebine, ki so primerne za otroke. Vsebino morajo odobriti starši, če najdejo neprimerne posnetke, jih lahko blokirajo in onemogočijo vpogled otrokom, vklopijo lahko nadzor nad iskanjem in ogled zgodovine iskanja. S časovnikom omejijo čas, ki ga ima otrok za gledanje videoposnetkov.

“Zdelo bi se nam absurdno, če bi nam knjižničar svetoval knjigo Mein Kampf, če bi mu rekli, da nas zanima vojna. Na Youtubu pa že v tretjem zadetku dobimo radikalno, problematično vsebino. In to se nam zdi normalno.”

 

Anže Tomić, Maruša Kerec