Kateri bankomati so v tujini varna izbira in katere pogoje upoštevati izven evro območja? Odgovarja Alina Meško, Zveza potrošnikov Slovenije

Kateri bankomati so v tujini varna izbira in katere pogoje upoštevati zunaj evrskega območja? Odgovarja Alina Meško, Zveza potrošnikov Slovenije

Nasvetov na spletu mrgoli, na forumih uporabniki svetujejo vse, od tega, naj ves denar dvignemo in zamenjamo doma, do tega, naj povsod plačujemo samo s kartico in ne uporabljamo gotovine. Brez skrajnosti tokrat sogovornica z Zveze Potrošnikov Slovenije Alina Meško priporoča nekaj uporabnih nasvetov.

Ko se odpravljate na dopust ali v tujino, kjer plačilno sredstvo ni evro, si nekaj tuje valute priskrbite že doma. S seboj v tujino vzemite različna plačilna sredstva, gotovino in dve različni kartici. Na bankomatih denar vedno dvigujemo z debetno kartico (običajno Maestro) in nikoli s kreditnimi karticami (MasterCard, Visa), saj provizije za tak dvig znašajo tudi več kot deset evrov. Takšne kartice se uporabljajo za rezervacije in plačila na prodajnih mestih, saj so sprejete povsod.

Če kartico izgubite ali pa vam jo ukradejo, jo takoj prekličite, pred morebitnimi krajami in izgubo vsega denarja pa se lahko zavarujete že s tem, da nikoli nimate vsega denarja in vseh plačilnih sredstev, ki ste jih vzeli s seboj, na istem mestu. Vedno bodite tudi pozorni, kje menjate denar zaradi menjalnih tečajev in morebitnih provizij.

Tudi ko se za dvig gotovine v tuji valuti odločate na bankomatih v državi gostiteljici, vsi ponudniki nimajo istih pogojev, zato nekaj previdnosti ne bo odveč.

 

Maruša Kerec, Tina Šoln