Prejšnji teden smo se ukvarjali z neprimerno obutvijo za volanom, tokrat bomo »napadli« sovoznike oziroma predvsem sopotnice na prednjem sedežu; namreč, pogosto lahko opazimo, predvsem poleti, kako med vožnjo uživajo, ko dvignejo noge na armaturno ploščo, s stopali vse tja do vetrobranskega stekla. Mislim, da je bolje, da sploh ne razmišljamo, kaj bi se zgodilo, če bi šlo kaj narobe, a narobe žal včasih gre. Tam nekje v višini kolen je skrit varnostni meh, ki se v primeru trka lahko sproži in nas -namesto da bi nas zaščitil, poškoduje, opozarja Andrej Brglez.

Sopotnice uživajo, pogosto bose in z nogami visoko vse tja do vetrobranskega stekla. Zagotovo ne razmišljajo, kaj se lahko zgodi v primeru trka, sicer tega ne bi počele

V prejšnji oddaji smo se ukvarjali z neprimerno obutvijo za volanom, danes pa bomo »napadli« sovoznike oziroma predvsem sopotnice na prednjem sedežu; namreč, pogosto lahko opazimo, predvsem poleti, kako med vožnjo uživajo, ko dvignejo noge na armaturno ploščo, s stopali vse tja do vetrobranskega stekla. Mislim, da je bolje, da sploh ne razmišljamo, kaj bi se zgodilo, če bi šlo kaj narobe, a narobe žal včasih gre. Tam nekje v višini kolen je skrit varnostni meh, ki se v primeru trka lahko sproži in nas, namesto da bi nas zaščitil, poškoduje.

O premikanju na električni pogon na Slovenskem smo že veliko razpravljali in med drugim ugotovili tudi to, da električna mobilnost pri nas zaseda nesorazmerno veliko medijskega prostora. Nazadnje nas je pred kratkim prevažal Renaultov zoe, zdaj pa nas je obiskal še Nissanov leaf, ki pa je le legenda med električnimi avtomobili, tudi najbolje prodajan, tako da si zasluži kak stavek ali dva. Na kratko: na zunaj ima značilno obliko, ki ne dovoli, da bi ga zamenjali s kakšnim drugim. Znotraj je avtomobil pričakovano urejen, čeprav precej klasičen, z nivojem opreme tekna tudi bogato opremljen, kar zadeva asistenčne sisteme (tudi s sistemom ProPilot, s katerim avtomobil ohranja vozni pas in sledi spredaj vozečemu). Kar zadeva vožnjo, pa leaf uživa v ležerni vožnji – če bi kdo rad z njim polagal ovinke, kot rečemo, bo razočaran, ker avtomobil ni predviden za takšne hitrostne preizkušnje. Potem sledi vožnja po avtocesti. Višjih hitrosti leaf spet ne mara pretirano; sicer seveda z lahkoto zdrži hitrosti okoli 130 ali 140 km/h (hitreje tako ne gre), a se potem poraba energije precej poveča, s tem pa seveda zmanjša doseg. S hitrostjo okoli 100 km/h pa se z enim polnjenjem da brez težav prepeljati 200 km ali tudi malo več. Kmalu se pričakuje prihod leafa z baterijo z večjo kapaciteto in posledično tudi večjim dosegom, pričakujemo pa tudi, da bodo pri Nissanu posegli tudi v kabino in posodobili številčnice in zaslone, da bodo bolj pregledni. Nissan leaf tekna zdaj (z upoštevanjem popusta) stane dobrih 33 tisočakov. Čakamo, da se še cena spremeni – za nekaj tisočakov navzdol … Še to dodajmo: pred dnevi je neodvisna organizacija Green NCAP, ki ocenjuje doprinos vozil k čistosti zraka in njihovo energetsko učinkovitost, po seriji strogih testov podelila novemu Nissanu leafu najvišjo oceno – vseh pet zvezdic.

Janez Martinčič