Če bi oblikovalci avtomobilov sledili temperaturnim razlikam, potem bi jih zagotovo oblikovali drugače. Res je, da so tudi stekla precej drugačna kot nekdaj, a avtomobil na toplem soncu vseeno lahko postane – recimo kar topla greda. Temperatura se mimogrede dvigne na 40, 50 stopinj, tudi več. Velike steklene površine, ki sicer prinesejo več svetlobe v kabino in zato prijetnejše vzdušje, so po drugi strani vzrok, da se avtomobil še bolj in hitreje segreje na neznosno temperaturo. Pomembna je tudi barva vozila. Meritve so pokazale, da se pri zunanji temperaturi 25 stopinj notranjost avtomobila bele barve segreje na 60, črnega pa na 80 stopinj Celzija, pove Andrej Brglez.

Če bi oblikovalci avtomobilov sledili temperaturnim razlikam, potem bi jih risali in načrtovali drugače; steklene površine prinašajo v kabino več svetlobe, a se zato kabina tudi bolj segreje

Če bi oblikovalci avtomobilov sledili temperaturnim razlikam, potem bi jih zagotovo oblikovali drugače. Res je, da so tudi stekla precej drugačna kot nekdaj, a avtomobil na toplem soncu vseeno lahko postane – recimo kar topla greda. Temperatura se mimogrede dvigne na 40, 50 stopinj, tudi več. Velike steklene površine, ki sicer prinesejo več svetlobe v kabino in zato prijetnejše vzdušje, so po drugi strani vzrok, da se avtomobil še bolj in hitreje segreje na neznosno temperaturo. Pomembna je tudi barva vozila. Meritve so pokazale, da se pri zunanji temperaturi 25 stopinj notranjost avtomobila bele barve segreje na 60, črnega pa na 80 stopinj Celzija.

Čeprav je oblika avtomobila stvar okusa vsakega opazovalca posebej, pa občasno vseeno lahko izrazimo kakšno svoje mnenje okoli tega. Tako se nam focus karavan zadnje generacije zdi bolj privlačen od kombilimuzine. Temu dodamo še podatek, da nam karavanska izvedba ponudi ogromen, več kot 600-litrski prtljažnik, ki mu ga zavida tudi večji mondeo. Če pomislimo, da prostora v avtomobilu ni nikoli dovolj, potem dileme ni več. Sicer smo karavansko izvedbo pred meseci že vozili, zdaj nas je obiskala še zmogljivejša različica s 134 kilovatnim 1,5-litrskim trivaljnim ecoboost motorjem. Avtomobil je nosil tudi oznako ST-line business, kar nekako namiguje na športno ST izpeljanko, hkrati pa obljublja tudi bogato opremljenost poslovnega vozila. ST-line se občuti predvsem pri malo tršem podvozju – to hkrati pomeni malo manj udobja, a zato trdno in zanesljivo lego na cesti, kar je že tako ena od bistvenih značilnosti fordovih vozil. Avtomobil ponuja tudi možnost vožnje v športnem režimu, ki se mu z rahlo športno hrumečim zvokom prilagaja tudi motor, a takrat tudi poraba goriva krepko preseže povprečje sedem litrov. Uporaben in izjemno prostoren karavanski družinski prevoznik, ki lahko ponuja tudi nekaj bolj športnih kilometrov – tako lahko označimo novega karavanskega focusa, ki se z bogato opremo približa ceni 30 tisočakov.

Verjetno bi večina ob omembi besede hibrid najprej pomislila na Toyoto, a vam zagotavljam, da se tudi pri Hondi vse prej kot šalijo na tem področju. Pred časom so tako pri njihovem srednje velikem crossoverju CR-V s seznama pogonskih možnosti črtali dizel. Tako zdaj ob bencinarju prisegajo predvsem na hibridno različico. Da je CR-V prostoren in izjemno uporaben družinski prevoznik, nima smisla ponavljati. Povejmo le, da je zaradi vgrajene litij-ionske baterije prtljažni prostor nekoliko manjši in meri slabih 500 litrov. Hibridni pogon torej. Lahko rečemo, da so Hondini inženirji zopet dokazali, da vedo, kaj delajo. Hibridni pogon sestavljajo dvolitrski bencinski 107-kilovatni motor, električni pogonski motor s 135 kilovati, pa električni generator s 102 kilovatoma in še manjši litij-ionski generator. Večino časa med vožnjo deluje bencinski motor, ki polni baterijo in če se le da, deluje kar se da optimalno, vmes se tudi priklaplja neposredno na kolesa. Seveda je povprečje porabe goriva najugodnejše pri nižjih hitrostih – tam se lahko približamo petim litrom, na avtocesti pa gre čez šest. Prav pritiskati na plin nima smisla, ker potem lahko tudi hrup motorja postane nadležen. Ob tem je treba posebej poudariti še eno posebnost. CR-V hibrid nima klasičnega menjalnika, prestavne ročice ni, namesto nje so namestili štiri stikala – pritisnemo recimo D in avtomobil neslišno spelje. Raziskave in dosežki inženirjev na področju hibridne tehnologije seveda kar veliko stanejo in žal morajo to ceno za zdaj pokriti kupci. Tako hibridna Honda CR-V (bogato opremljena, tudi s štirikolesnim pogonom) stane blizu 45 tisočakov. Pomoč države pri nakupu bi bila dobrodošla.

Janez Martinčič