Povsod tam, kjer se v naši prestolnici globoko pod zemljo obnavlja infrastruktura, so prvi na vrsti arheologi.  Prav včeraj so nazaj zasuli razkopano Erjavčevo cesto v centru Ljubljane, kjer so  na različnih mestih že od lani potekala arheološka znanstvena izkopavanja. Erjavčeva, ki poteka od SNG Drama pa vse do Rožne doline, je bila nekoč med Cankarjevim domom na desni in predsedniško palačo na levi strani, še znotraj zahodnega obzidja nekdanje Emone.

Emona je bila ustanovljena leta 14. ali 15. našega štetja, njeni graditelji so najprej izravnali teren, namenjen bodoči gradnji pravokotnega mesta, z vseh strani obdanega  z obzidjem. Prav Erjavčeva cesta je arheološko še dokaj neraziskana.

Matej Draksler je arheolog in konservator, vodja arheološke skupine STIK

Povsod tam, kjer se v naši prestolnici globoko pod zemljo obnavlja infrastruktura, so prvi na vrsti arheologi. Prav včeraj so zasuli razkopano Erjavčevo cesto v središču Ljubljane, kjer so na različnih mestih že od lani potekala arheološka znanstvena izkopavanja. Erjavčeva, ki poteka od SNG Drama pa vse do Rožne doline, je bila nekoč med Cankarjevim domom na desni in predsedniško palačo na levi strani še znotraj zahodnega obzidja nekdanje Emone.

Emona je bila ustanovljena leta 14 ali 15 našega štetja, njeni graditelji so najprej izravnali teren, namenjen bodoči graditvi pravokotnega mesta, z vseh strani obdanega  z obzidjem. Prav Erjavčeva cesta je arheološko še dokaj neraziskana.

Nina Zagoričnik