Damjan Debevec je vodnik po Cankarjevi spominski hiši. 37-letni možakar ima brke in klobuk, Vrhničani ga zato pogosto počastijo s kavo … Pravi, da je Cankar primeren za vsako priložnost.

Damjan Debevec je vodnik po Cankarjevi spominski hiši. 37-letni možakar ima brke in klobuk, Vrhničani ga zato pogosto počastijo s kavo … Pravi, da je Cankar primeren za vsako priložnost

Damjan Debevec se že nekaj časa intenzivno ukvarja z našim največjim pisateljem, zato včasih pomeša njegove in svoje spomine. “V marsičem se ujameva, pa tudi zakaj ga ne bi posnemal, predvsem v njegovem uspehu pri lepih dekletih,” pravi vodnik po Cankarjevi spominski hiši.

 “Mogoče so nam malo bolj tuji takratni problemi, danes imamo osemurni delovnik. A vsa bistvena vprašanja ostajajo: o elementarnih človekovih pravicah, krivicah, hinavščini, dvoličnosti, o zatiranju drugače mislečih.”

Pravi, da mora biti Cankar zmeraj pri roki. “Če želiš pisati ljubezenske pesmi, beri Erotiko, če želiš zmerjati tistega na oblasti je primeren Kralj na Betajovi, če pogoriš na volitvah, uporabi Hlapce, za zmago pa Kurenta!”

Tadej Košmrlj in Uršula Zaletelj