Reportaža o družbenih razmerah v Bosni in Hercegovini, od pekarne v Banjaluki do naravnega parka v Bihaću. Od novinarstva do glasbe. Bosna in Hercegovina. *O, časi! O, morale!

Pripravil: Gašper Andrinek
Glasba v prispevku: Jall Aux Yeux

Reportaža o družbenih razmerah v Bosni in Hercegovini, od pekarne v Banjaluki do naravnega parka v Bihaću. Od novinarstva do glasbe. Bosna in Hercegovina. *O, časi! O, morale!

Trenutnim razmeram v Bosni in Hercegovini bi se čudil še Cicero. V državi, v kateri ljudje živijo od danes do jutri, sistem odpoveduje. To že dolgo ni več skrivnost. Ljudje iz Bosne in Hercegovine ne odhajajo zaradi ekonomskih razlogov, ampak zaradi vsesplošnih dekadentnih razmer.

Včasih je veljala prispodoba, da ko si dvignil kamen, si pod njim našel delavca, ki išče službo; zdaj velja obrnjeno: dvigneš kamen in najdeš zasebnika, ki išče delavce.

V reportaži se pogovarjamo s socialnim psihologom, raziskovalcem javnega mnenja, kolumnistom in dežurnim kritikom oblasti dr. Srđanom Puhalom, ki je zaskrbljen nad množičnim eksodusom: “Vedno je obstajalo kroženje. Ampak to ni več nekaj kar se dogaja samo Bosni in Hercegovini, ni več nekaj kar se tiče posameznika. Vidimo lahko, da odhajajo mesta! Mesta izginjajo!Aleksandar Žolja, z nevladne organizacije Helsinški parlament prebivalcev Banjaluke, je še bolj oster: “Tudi mrtvi zapuščajo Bosno in Hercegovino. In to prav zaradi nepravičnosti. Zato jaz mislim, da je osnovni razlog, da mladi odhajajo – nepravičnost.”

Jureta Petrovića in Jasmina Hadžisadikovića zaenkrat v Bihaću ohranja stabilen status in predvsem ljubezen do glasbe. Oba sta člana precej originalne glasbene skupine Jall Aux Yeux. Njihova besedila so v francoščini, glasba pa ima pridih tradicionalnih ritmov.

Serija Delavske domine nastaja ob podpori Migration Media Award, ki ga financira EU. Serija je nadaljevanje projekta Siniševo delo, raziskovalne zgodbe o izkoriščanju delavcev z Balkana.

Gašper Andrinek