Sezona državnega nogometnega prvenstva je končana. Prvak je Maribor, evropsko poletje pa čaka še Olimpijo, Domžale in Muro. Prekmurci so pod taktirko Anteja Šimundže v zadnjem krogu za zadnjo evropsko vstopnico ugnali Celje. Teden prinaša kar tri finala. V nogometni pogovorni oddaji Žoga je okrogla tokrat podrobneje tako o finalu domačega pokala med Olimpijo in Mariborom ter finalih evropskih tekmovanj, v katerih se bodo za evropski lovoriki pomerili štirje angleški klubi. Tokratna oddaja pred finalom lige prvakov ponuja tudi pogovor navijačev Liverpoola in Tottenhama. Gosta sta novinarja Radiotelevizije Slovenija Slavko Jerič in Marko Cirman, voditelj je Aljaž Golčer.

Gostje o koncu državnega prvenstva, finalih slovenskega pokala ter obeh evropskih tekmovanj, ki jih prinaša izjemen nogometni teden

Končano je državno nogometno prvenstvo. Maribor je petnajstič postal prvak, Olimpija pa je zapravila možnost ubranitve naslova. Marko Cirman pravi, da se je iz boja izločila sama. Kluba se bosta v četrtek pomerila še v finalu slovenskega pokala. Slavko Jerič vlogo favorita pripisuje Mariboru. Voditelj Aljaž Golčer je izpostavil, da bo Olimpiji močno manjkal Rok Kronaveter, eden najboljših igralcev te sezone državnega prvenstva, ki je pred iztekom pogodbe že končal z nastopi za ljubljanskega prvoligaša.

“Rok Kronaveter ni želel podaljšati pogodbe, klub pa se mu je odrekel. To se v velikih klubih ne počne. Kronaveter je eden najboljših igralcev v prvi slovenski ligi. Olimpiji, če izgubi finale, se bo pošteno kolcalo zaradi te odločitve. Velikokrat se pogovarjamo, da igralci ne spoštujejo pogodb, v tem primeru pa bi klub moral spoštovati igralca in se zavedati, kaj lahko Kronaveter tej ekipi prinese.”
– Marko Cirman

Kronaveter je igralec, ki je ključno pripomogel k obema naslovoma prvaka Olimpije, dodaja Slavko Jerič.

Zadnjo evropsko vstopnico si je zadnji dan sezone zagotovila Mura z neodločenim izidom proti Celju. Trener Mure Ante Šimundža ima veliko evropskih izkušenj, tako v vlogi igralca kot trenerja.

“Ante Šimundža se je že v Mariboru izkazal. Zna pripraviti svojo ekipo za tovrstne tekme in iz igralcev izvleči največ. Mislim, da bo vsako napredovanje Mure velik uspeh za slovenski nogomet. Spomnimo se, kakšen proračun ima Olimpija in kaj je dosegla v Evropi v tem času. Uspeh Mure pa jemljem tudi kot uspeh v krajevnem smislu. Že v njižjih ligah je imela veliko gledalcev. Za Olimpijo večkrat rečemo, da ima razvajeno publiko, za Muro pa to ne velja.”
– Slavko Jerič

V drugem polčasu sta podrobnejši pregled pred finalom lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom pripravila navijača finalistov – Luka Petrič in nekdanji urednik Šport TV Tilen Trotovšek. Kluba se bosta v finalu elitnega evropskega klubskega tekmovanja pomerila v soboto v Madridu.

V sodnikovem dodatku pa podrobneje tudi o sredinem finalu Lige Europa, v katerem se bosta pomerila Arsenal in Chelsea.

Aljaž Golčer