Pomembno vprašanje današnjega časa je, ali smo pripravljeni razkriti in z drugimi deliti lokacijo svojega vozila. Na ta način bomo namreč lahko potovali hitreje in bolj varno. Vprašanje je seveda tudi, komu zaupati podatke. Izkušnje povedo, da nekateri spretno trgujejo z našimi podatki, mi pa od tega pravzaprav nimamo nič. Zdaj bi se tudi že morali zavedati, da če smo pripravljeni deliti svojo lokacijo, bi morali za to tudi nekaj dobiti, opozarja Andrej Brglez.

Pomembno vprašanje današnjega časa je, ali smo pripravljeni razkriti lokacijo svojega vozila. Tako bomo namreč lahko potovali hitreje in varneje

Pomembno vprašanje današnjega časa je, ali smo pripravljeni razkriti in z drugimi deliti lokacijo svojega vozila. Tako bomo namreč lahko potovali hitreje in varneje. Vprašanje je seveda tudi, komu zaupati podatke. Izkušnje povedo, da nekateri spretno trgujejo z našimi podatki, mi pa od tega pravzaprav nimamo nič. Zdaj bi se tudi že morali zavedati, da če smo pripravljeni deliti svojo lokacijo, bi morali za to tudi nekaj dobiti, opozarja Andrej Brglez.

Nekateri razmišljajo, da bi bilo med drugo svetovno vojno lahko marsikaj drugače, če ne bi bilo v ameriški vojski džipov. Tudi predsednik Eisenhower je dejal, da je bilo vozilo eden od pomembnih dejavnikov (med vozili pa prav gotovo) za uspešno bojevanje v Evropi. Willys je tedaj lahko peljal največ približno 100 km/h, a takrat je bilo predvsem pomembno, da se je vozilo lahko uspešno prebijalo po težko prehodnih terenih. Džipovih modelov in izpeljank je dandanes kar nekaj in precej uspešno se zdaj bojujejo tudi še naprej – predvsem v razredu športnih terencev, no, pa tudi med tistimi pravimi, saj je džip še vedno ime, ki ga nekateri uporabijo kar za vsako terensko vozilo, ne glede na znamko. Zadnjič nas je popeljal model renegade, ki bi v oblikovnem smislu lahko malce spomnil na willysa, zdaj pa recimo stavek, dva o osveženem cherokeeju, ki si je nadel toliko drugačen videz, da to opazimo tudi v notranjosti, kjer smo zaznali tudi nove materiale in oblazinjenje. Prtljažnik je postal večji, zdaj prostornina znaša 570 litrov. Podobno kot pri renegadu (in tudi pri wranglerju) so tudi v cherokeeju posodobili multimedijski sistem, s katerim lahko upravljate prek sedem ali 8,4-palčnega zaslona. 2,2-litrski dizelski multijet zmore v močnejši različici 143 kilovatov, povezan je z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom, pogon je štirikolesni. Vse skupaj ob bogati opremljenosti limited pomeni veliko udobja in brezskrbnosti med vožnjo, s popustom pa se pri ceni spustite pod 50 tisočakov.
Nova maska s sedmimi režami, novi odbijači in LED-žarometi – to so zunanji elementi za prepoznavo prenovljenega modela wrangler. Seveda so osvežili tudi notranjost – ob vseh novodobnih zaščitnih in varnostnih sistemih je wrangler pridobil tudi nekaj dodatkov – recimo za več udobja. Ena od značilnosti vozila je možnost, da zgoraj odstranimo ali trdo ali platneno streho. Na sploh pa lahko rečemo, da je wrangler z nekoliko robatim videzom, pa izpostavljenimi odbijači in blatniki še vedno model, ki najbolj spominja na začetnika džipove zgodbe, na willysa torej. Še to povejmo: testnega wranglerja z nivojem opreme Sahara (kar pomeni, da so mu dodali še nekaj dobrot) je poganjal nov 2,2-litrski 147-kilovatni turbodizelski multijet, prestavlja pa (tako kot v vseh wranglerjih) osemstopenjski samodejni menjalnik. Pogon je lahko tudi na samo dve kolesi, cena pa gre hitro čez 60 tisočakov …

Čisto drugi tip vozila prihaja s tekočih trakov novomeške tovarne. Prenovljeni twingo ni drastično drugačen, prinaša nekaj drobnih sprememb in okrasnih elementov. Pogonska agregata sta nekoliko dodelana bencinska trivaljnika s 54 oziroma 68 kilovati moči, menjalnik je ali petstopenjski ročni ali šeststopenjski robotizirani EDC. Cene so glede na predhodnika malenkost višje, z upoštevanjem 1.600 evrov popusta pa najcenejšega twinga lahko odpeljete za manj kot osem tisočakov.

 

Janez Martinčič