V preše in tovarne se valijo zvitki jeklene pločevine, ven prihajajo kokoši z zlatimi jajci. T-cross je ena teh kokoši, ki postavlja nova merila. Največje presenečenje v kabini je to, da ga ni. Ergonomija, počutje – mogoče še najmanj materiali – so točno taki, kot jih pri Volkswagnu pričakujete.In morda še največja prednost vozila: naša starajoča se populacija se s svojimi starajočimi se telesi lahkotno in brez zaletavanja v pločevino usede v vozilo. Tako da je teh deset centimetrov, kolikor je višji od Pola, bolj kot brezpotnim avanturam namenjenih čisto običajnemu sedenju.

V Volkswagnovih tovarnah se valijo zvitki jeklene pločevine, ven prihajajo kokoši z zlatimi jajci. T-cross je ena od teh kokoši. Pozabite na veliko uspešnico T-roc. T-cross postavlja nova merila

Kako naj začnemo, da ne bo zvenelo kot reklama? Novinarsko je preverjeno: bolj ga bijejo s sodišči, bolj ga poskušajo spraviti na tla, močnejši se zdi Volkswagen. Vsaj kar zadeva načrtovanje in izdelavo novih modelov. Povedano še drugače … v preše in tovarne se valijo zvitki jeklene pločevine, ven prihajajo kokoši z zlatimi jajci. T-cross je ena teh kokoši. Pozabite na veliko uspešnico T-roc. T-cross postavlja nova merila. Najprej osnove: kar je T-roc golfu, je T-cross polu. Obema sicer očitamo smešni imeni, ampak z marketinško ofenzivo se človek navadi celo evrovizijskih napevov, kaj se ne bi avtomobila. Da ne bi iskali preveč očitnih podobnosti med obema SUV-jevskima uspešnicama iz Wolfsburga: zdi se, da je prirastek prostora pri T-crossu očitnejši kot pri njegovem večjem bratrancu. Je pač velik – za majhen avto. Zvijača je v razmeroma skopo odmerjenem prtljažniku, ki pridobiva prostornino na račun globine, vendar se potniki v kabini nikoli ne bodo vprašali, kam s koleni. Saj vemo; majhni križanci so ultimativni avtomobilski uspeh in Volkswagen skače na ladjo med zadnjimi. Vsekakor pa bo z njim plovba zabavnejša. T-cross je namreč – konkurenca tega ne bo slišala z veseljem – razredu potreben. Daje mu nekakšno verodostojnost. »Če je majhnega križanca izdelal velikan, potem to ni muha enodnevnica,« si verjetno mislijo tudi pri proizvajalcih, ki so križance prodajali že takrat, ko so pri Volkswagnu ljubili samo golfa.

Največje presenečenje v kabini je to, da ga ni. Ergonomija, počutje – mogoče še najmanj materiali – so točno taki, kot jih pri Volkswagnu pričakujete. Malo smo že začudeno pogledali, to je treba priznati, ko je imel ročni menjalnik le pet prestavnih razmerij. Nekako smo živeli v zablodi, da je taka strojegradnja izumrla konec devetdesetih – toda če na kaj, se pri koncernu spoznajo na učinkovitost in dobičkonosnost. Ob menjalniku nas je doletel še rahlo grgrajoči litrski bencinski trivaljnik. Izmed dveh različic je bil močnejša možnost. Petinosemdeset kilovatov sicer ni primernih za dirke, vse drugo pa jim je domače. In seveda še največja prednost vozila: naša starajoča se populacija se s svojimi starajočimi se telesi lahkotno in brez zaletavanja v pločevino usede v vozilo. Tako da je teh deset centimetrov, kolikor je višji od pola, bolj kot brezpotnim avanturam namenjenih čisto običajnemu sedenju. T-cross bomo imeli na očesu.

Okrog vpeljave električnih vozil – se ve, smo pri nas malo zadržani, čeprav prihajajo in vse bolj postajajo ena od možnosti v pogonski ponudbi. Andrej Brglez ugotavlja, da pa je pri gospodarskih vozilih vseeno precej drugačna zgodba kot pri osebnih, gre za drugačno dojemanje elektrifikacije. Trgovci in prevozniki, ki razvažajo in dostavljajo robo, lahko izračunajo vsakodnevne poti dokaj natančno in se tako odločijo za gospodarsko vozilo z električnim pogonom oziroma se ne, če se izračuni ne izidejo.

Še malo elektrike. Lahko da je zraven tudi malo marketinškega veselja, ampak pustimo zdaj to. Volkswagen načrtuje v naslednjih desetih letih 22 milijonov e-avtomobilov, na trg naj bi prišlo skoraj 70 novih e-modelov. Pred dnevi so začeli v Evropi (in tudi pri nas) sprejemati predhodne rezervacije za prvi model iz nove električne družine ID. Najprej je na voljo 30 tisoč vozil posebne serije ID.3, sicer pa bo prvi model avantgardne oblike prišel na trg leta 2020. Štirivratni kompaktni model z dosegom, primerljivim z današnjimi bencinskimi vozili, bo v istem cenovnem razredu kot golf z dizelskim motorjem. Pri nas je na voljo tudi sistemski ponudnik za električno mobilnost paket Moon, ki se ponuja kot strokovnjak za celovite rešitve e-mobilnosti in naj bi bil v prihodnje podpornik oziroma partner pri prodoru volkswagnovih električnih vozil, ki naj bi jih drugo leto pri nas skoraj neslišno zapeljalo na ceste 900.

Še en dokaz, da električna vozila silijo v ospredje, je, da nas je pred kratkim obiskal oziroma obiskala Renaultova zoe, prav danes pa nas obišče še Nissanov leaf. Če smo prejšnjikrat dvignili eno obrv, bomo zdaj še drugo …

 

Janez Martinčič