Hibribnih vozil je vedno več, o tem ni nobenega dvoma. Nekateri (recimo Toyota) so prepričani, da je to dandanes najbolj sprejemljiv način pogona. Verjetno vas mnoge zanima, kako se obnašajo, kako je s stroški hibrida v primerjavi z dizlom ali bencinom. Pri sosedih so vzeli pod drobnogled Ford mondeo in naredili natančno primerjavo med vsemi tremi različicami. Ugotovili so, da če voznik v petih letih prevozi povprečno do sto tisoč kilometrov – se pravi do dvajset tisoč na leto, je hibridna različica cenovno najbolj ugodna – s tem seveda, da prodajalec ponudi ugodno nakupno ceno, ki je blizu bencinski različici, tako je bilo v primeru testiranja Fordovega modela mondeo. Če pa uporabnik na leto prevozi recimo povprečno trideset tisoč kilometrov ali celo več, pa je kralj še vedno dizelski model.

Če voznik v petih letih prevozi povprečno do sto tisoč kilometrov – se pravi do dvajset tisoč na leto, je hibridna različica cenovno najbolj ugodna

Hibribnih vozil je vedno več, o tem ni nobenega dvoma. Nekateri (recimo Toyota) so prepričani, da je to dandanes najbolj sprejemljiv način pogona. Verjetno vas mnoge zanima, kako se obnašajo, kako je s stroški hibrida v primerjavi z dizlom ali bencinom. Pri sosedih so vzeli pod drobnogled Ford mondeo in naredili natančno primerjavo med vsemi tremi različicami. Ugotovili so, da če voznik v petih letih prevozi povprečno do sto tisoč kilometrov – se pravi do dvajset tisoč na leto, je hibridna različica cenovno najbolj ugodna – s tem seveda, da prodajalec ponudi ugodno nakupno ceno, ki je blizu bencinski različici, tako je bilo v primeru testiranja Fordovega modela mondeo.  Če pa uporabnik na leto prevozi recimo povprečno trideset tisoč kilometrov ali celo več, pa je kralj še vedno dizelski model.

Če bi pogledali prvo generacijo BMWja X5 izpred 20 let in najnovejšo četrto, bi lahko ugotovili, da je zdaj praktično vse »bolj in več«. Skoraj pet metrov dolgo vozilo je več kot dva metra široko in tudi skoraj 2,2 tone težko, a obenem izjemno lahkotno vodljivo. Zaradi zračnega vzmetenja, ki sicer stane dodatnega tisočaka in pol, je avtomobil tudi udoben in umirjen, če hočete, pa tudi bolj dinamičen, kar omogoča trilitrski 195 kilovatni turbodizel, ki s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom deluje suvereno in uglajeno, za zanesljivo ustavljanje pa poskrbijo elektronske zavore.    Ob splošnem občutku udobja in tudi prestiža bi v široki kabini posebej pohvalili uporaben, velik in jasno viden projekcijski zaslon in tudi pregleden 12,3 palčni osrednji zaslon. Za dostop v 650 litrski prtljažni prostor so ohranili dvojno odpiranje vrat, a je to elektronsko. Testni model je bil opremljen z množico bolj ali manj uporabnih dodatkov, recimo z vrhunskimi sedeži, laserskimi lučmi, strešnim oknom, dodatnim ogrevanjem, pa paketom M sport in še čim, vsega je bilo za približno 40 tisočakov. Posebej je padla v oči kristalno steklena ročica menjalnika (nekaterim bi se verjetno zdela kičasta), od malenkosti, ki pridejo prav, pa izpostavimo ogrevana ali hlajena utora za pijačo spredaj. Vse skupaj (tako opremljen avtomobil na koncu stane 118 tisočakov) pa, priznamo, potem pripelje do tistega skupnega občutka, da je vse »bolj in več«… Samo še zadnja ugotovitev: ob tem, da se novi X5 odlično znajde na avtocesti, se zdaj zdi, da so se Bavarci bolj posvetili tudi možnosti terenske vožnje. Štirikolesni pogon xDrive je tako in tako zraven, ob tem se lahko podvozje dviga in spušča za 8 centimetrov, lahko pa si umislite celo terenski paket »off-road«, ki prinese še dodatne programe in zaščite za vožnjo po brezpotjih.

Še malo k robotom. Ford v sodelovanju s podjetjem Agility Robotics raziskuje nove meje v svetu avtonomne vožnje – in nov način razmišljanja glede dostave. Ljudje vedno raje kupujejo prek spleta in pri dostavi lahko pomaga Digit, robot, ki ni le podoben človeku, ampak tudi hodi podobno in bi lahko poskrbel za zadnje korake dostave s samovozečimi avtomobili – od vozila do praga. Z LiDAR-jem in stereo kamerami opremljeni Digit ima dovolj čutov za navigacijo pri osnovnih scenarijih; če naleti na nepričakovano oviro, pa pošlje sliko vozilu, ki potem skuša najti rešitev.

Najnovejše poizkusno varnostno vozilo Mercedes-Benz je popolnoma avtonomno. V primeru trka se volanski obroč in stopalke umaknejo in tako zmanjšajo možnost poškodb. Varnost otrok so povečali s preventivnim zategovanjem pasov otroških sedežev. Sistem Active Brake Assist zaznava tudi pešce in kolesarje za vogalom, z zasloni pa vozilo mimoidočim sporoča o svojih namerah. Piko na i pa predstavlja robot, ki se v primeru prometne nesreče zapelje iz vozila in postavi varnostni trikotnik.

 

Janez Martinčič