APM

Vožnje z avtodomom se lotimo odgovorno

Andrej Brglez opozarja, da je ena od značilnosti avtodomov tudi ta, da njihova konstrukcija ne zagotavlja podobne varnosti za potnike kot recimo tista pri osebnih avtomobilih.

avtodom
foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Tisti, ki pogosto potujete z avtodomom, veste, da tovrstna potovanja zahtevajo nekaj znanja in priprave, da potem ni kakšnih težav in nevšečnosti. Andrej Brglez opozarja, da je ena od značilnosti avtodomov tudi ta, da njihova konstrukcija ne zagotavlja podobne varnosti za potnike kot recimo tista pri osebnih avtomobilih.  Mnogi notranjost avtodoma, opogumljeni z množico odlagalnih površin in predalov ter omaric, pretirano natrpajo in vozilo naložijo preko skrajnosti. Tako še dodatno trpijo zavore, predvsem pri vožnji navzdol. Poleg tega si mnogi še neizkušeni uporabniki avtodoma začrtajo prezahtevne potovalne poti, kar jih lahko utrudi in dodatno ogrozi prometno varnost. Skratka, potovanje z avtodomom je lahko zabavno in prijetno, a treba je upoštevati določena pravila in zakonitosti tovrstnega potovanja.

Seat se drži malo po strani. Ni ga v osrčju koncernskih žajfnic, kar pa ne pomeni, da ga ni na avtomobilskem zemljevidu in na avtomobilskem trgu. Ob Ibizi in Leonu, ki sta hrbtenica tega španskega proizvajalca, nam s Tarracom sporočajo, da se ne bojijo niti trendov. Vozilo je dobilo ime po katalonskem mestecu Tarragona in vsaj tu pomeni dobrodošel odmik od androgenih koncernskih imen zadnjega obdobja. O čem sploh govorimo? Nič več in nič manj o velikem, zajetnem športnem terencu. Za primerjavo; to kar je za Škodo kodiaq ali za VW tiguan allspace, je za Seat tarraco. Tako, zdaj smo na isti strani. Kljub zajetnim gabaritom tarraco ne deluje štorasto. Ali škatlasto. Ali nerodno. Sodobnih, presenetljivo drznih, a ne avantgardnih potez (sploh v beli) izgleda imenitno. Da bi se človek kar pridušal nad Seatom: »kje ste bili do sedaj?« ko smo morali nekako preživeti generacije neposrečenih SUV-jev, ki so bili oblikovalsko bolj sami sebi namen.      Pri tarracu Seat ni varčeval. Z ničemer in pri ničemer. Gosposko opremljen z vsemi asistencami sodobnosti in kar je še bolj zanimivo; v ponudbi je tudi mogočen dvo litrski diesel s 140 kilovati. TDI se že nekaj časa sliši kot psovka, a mi smo ga sprejeli z odprtimi rokami. Nekaj zaradi absolutne suverenosti v vseh voznih pogojih, nekaj zaradi odličnega sodelovanja z DSG-jem, nekaj zaradi štiri kolesnega pogona. Mogoče ga je, hladnega, v kabini za kakšen decibel preveč, a z nostalgijo smo se spomnili zlatih časov dvo-litrskih dizlov, ki so danes malce spodsekani od bridke sablje dizelske afere. S tarracom dobivamo sodoben, po meri in okusu voznika urejen SUV od tam, od koder smo ga, roko na srce najmanj pričakovali. Kot kažejo prvi odzivi, tako voznikov, kot strokovne javnosti, je pred tarracom mirna vožnja, kar pomeni za matično tovarno predvsem lepo prihodnost in dokaz, da niso zgolj peto kolo v koncernskem prtljažniku.

Hyundai je po petvratni kombilimuzini i30 z oznako N predstavil še limuzinski kupe s to oznako, ki pomeni športno različico. Tudi tu sta na voljo dve različici dvolitrskega turbobencinskega motorja, močnejša zmore 202 kilovata. Z nekaterimi prilagoditvami so pri Hyundaiju poskrbeli, da je športnik lahko tudi dokaj običajen družinski prevoznik. I30 N fastback je nekaj 100 evrov dražji od petvratne limuzine, tako šibkejši stane dobrih 29 tisočakov.

Pripeljal se je tudi novi Mercedes-Benz, in sicer kupe razreda CLA. Na izgled vozilo deluje bolj športno in hkrati elegantno (tudi ker je nekoliko večjih dimenzij in nižje), v notranjosti pa se seveda zgleduje po razredu A, s katerim si recimo delita tudi infozabavni sistem MBUX. Nekatere asistenčne funkcije ga naredijo še bolj inteligentnega, izboljšali so recimo glasovno upravljanje z uporabo ključne besede Hey Mercedes. Novi CLA zdaj pozna že veliko odgovorov z več področij, razbere tudi ukaze za upravljanje iz gest. Pogonski agregati so posodobljeni 4-valjni bencinski in dizelski moči od 85 pa vse do 225 kilovatov, kolikor bo ponujala izvedba 35 AMG.

Zadnji Škodin novinec na trgu je naslednik rapida spaceback model scala, ki je večji in prostornejši. Scala je iz dražjih modelov prevzela množico tehničnih pripomočkov – recimo aktivni radarski tempomat, sistem za samodejno parkiranje, prilagodljive LED žaromete. Motorna paleta zajema štiri bencinske motorje z močjo med 66 in 110 kilovati, dizelski je 1,6 TDI. Pri slovenskem zastopniku načrtujejo letos prodati  rekordnih 7.600 Škod, scala naj bi letno dosegala 11- odstotni tržni delež.

Lexus pa je pri nas že spravil na ceste prvih nekaj modelov modernega križanca dinamičnega izgleda z oznako UX. Čeprav ponujajo tudi pogon z bencinskim motorjem, pa je jasno, da bo velika večina kupcev segla po učinkoviti hibridni kombinaciji bencinskega in elektromotorja, ki s skupno močjo nekaj čez 130 kilovatov ob štirikolesnem pogonu in zaradi nizkega težišča vozila ponuja (ob uglajeni) tudi zelo stabilno in zanesljivo vožnjo. Da je Lexus UX tudi izjemno skrbno načrtovan avtomobil in dodelan do zadnjega najmanjšega detajla, ni treba posebej poudarjati.