Kulturnice

Mednarodno tekmovanje, Razbiti vrč in Tresk

15. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor, premiera predstave Razbiti vrč in 10. festival Tresk

RAZBITI_VRC_arhiv_HiRes©PeterUhan__257
foto: Razbiti vrč_ Drama SNG Ljubljana_arhiv_HiRes©PeterUhan

Mariborska Unionska dvorana bo po dveh letih spet gostila prestižno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2019, ki v svetu velja za eno najzahtevnejših. Zmagovalec se uvrsti na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope. Julija 2020 bo to v Debrecenu na Madžarskem. Od petka, 12., do nedelje, 14. aprila bo na 15. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus – Maribor tekmovalo trinajst pevskih zasedb iz Evrope, Azije in Amerike. Slovenijo bodo letos zastopali domačini, člani Akademskega mešanega pevskega zbora Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc.

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bodo jutri premierno uprizorili veseloigro Heinricha von Kleista  Razbiti vrč, zgodbo, ki kljub temu, da je bila napisana na začetku 19. stoletja, še vedno odmeva v sodobnosti.

10. festival Tresk – obračun glasbe in založništva v jubilejnem 50. letu Radia Študent odpira RŠ-evo festivalsko sezono pomlad/poletje 2019. Danes in jutri bo predstavil številne založnike, distributerje in ustvarjalce. 10. festival Tresk, ki ga skupaj s koncerti in sejmiščem oblikujeta konferenčni in spremljevalni del z okroglo mizo, delavnicama in natečaji, se prvič podaja tudi v mednarodne vode.