Po vzoru 16-letne švedske dijakinje Grete Thunberg se protestu proti podnebnim spremembam pridružujejo mladi iz 123 držav, tudi iz Slovenije.

Po vzoru 16-letne švedske dijakinje Grete Thunberg se protestu proti podnebnim spremembam pridružujejo mladi iz 123 držav, tudi iz Slovenije

Prijavljenih je 2052 protestov v 123 državah, sedem tudi v Sloveniji. Zbor za boljšo prihodnost je pet pred dvanajsto, kar simbolično ponazarja zadnji trenutek, ko še lahko rešimo naš planet.

“Znanje o podnebnih spremembah smo mladi dobili neformalno. V šoli se o tem premalo govori, to je zelo problematično. Od vlade zahtevamo, naj podnebno krizo razume kot resno krizo!” – Mladi za podnebno pravičnost

V sredo pred podnebnim štrajkom so Mladi za podnebno pravičnost priredili novinarsko konferenco. Takrat so vse nas spravili v manjšo sobo s štiridesetimi stopinjami Celzija in pet minut smo se vsi v sobi vprašljivo gledali v tišini. Šlo je za ponazoritev, v kako nevzdržno vročem svetu bomo živeli v prihodnje, če ne bomo za naš planet poskrbeli že danes. Ko se je performans končal, smo zunaj dobili vodo in diplomo, ki dokazuje, da smo preživeli v toplotni kapsuli. Izrazi na obrazih so bili resni, saj je tudi stanje, v katerem živimo, zelo resno.

Maja Stepančič