Rdeča luč na semaforju jasno sporoča, da se moramo ustaviti – tako je po zakonu, tako so nas učili in še učijo. A če je križišče pregledno in imate namen zaviti desno, bi morda lahko tudi pri nas (ponekod to že počno) poskusili z vožnjo čez rdečo luč. Seveda ne gre povsod, pa tudi določena pravila je treba upoštevati, recimo obvezno je treba ustaviti in se prepričati, če je zavijanje varno. V anketi vas je bila tretjina za to, da bi zavijanje desno pri rdeči poskusno uvedli tudi pri nas.

Ponekod so že uvedli prakso, da vozniki lahko zavijajo desno, pa čeprav je na semaforju rdeča luč. Dve tretjini vas meni, da bi lahko poskusili tudi pri nas

Rdeča luč na semaforju jasno sporoča, da se moramo ustaviti – tako je po zakonu, tako so nas učili in še učijo. A če je križišče pregledno in imate namen zaviti desno, bi morda lahko tudi pri nas (ponekod to že počno) poskusili z vožnjo čez rdečo luč. Seveda ne gre povsod, pa tudi določena pravila je treba upoštevati, recimo obvezno je treba ustaviti in se prepričati, če je zavijanje varno. V anketi vas je bila večina za to, da bi zavijanje desno pri rdeči poskusno uvedli tudi pri nas.

Danes pa za nekaj minut k avtomobilskemu razredu, ki je redek,  a vedno dobrodošel gost naših minut. Športne avtomobile vsakdanjega porekla slovenimo s športnimi kombilimuzinami, a preostali svet jih pozna kot “hot hatch” razred. Tam so doma recimo Fordov Focus RS, Hondin Civic type-R po novem celo Hyundai i-30 N, ter seveda Renaultov Megane RS, kot staroselec. Se opravičujemo izpuščenim iz seznama.

Megane RS je bil vedno živahen, v tretji generaciji pa je prišel kar pomembno spremenjen. Še en par vrat, 4control sistem za krmiljenje tudi zadnjih koles, vozniški vpliv na motorno elektroniko in dvoje možnosti pri izbiri podvozja natančno pričajo, kam ta RS taco moli. Jasno; ribnik, v katerem lovi kupce se je povečal. Ne  gre več zgolj za športnega razgrajača, s katerim predmestni fakini strašijo vzorne državljane. Avto je pridobil na uporabnosti, na prijaznosti in delno tudi na vozniški izkušnji. Slednja tako ni več rezervirana za dobre, ali odlične voznike, temveč je mogoče za volan posaditi tudi precej običajnega voznika.

A da ne bo pomote. Megane RS je še vedno zelo športen avto. Ne nazadnje ga sestavljajo pri Renault Sport v Dieppu. Recarovi sedeži so sicer šli, zamenjali so jih dovolj kvalitetni tovarniški, poslovil se je dvo litrski turbo štirivaljnik, nadomestil ga je 1,8 litrski, a njegovih 205 kilovatov je seveda več, kot so jih premogli šampioni druge generacije R.S.-a. V našem primeru ročni šest-stopenjski menjalnik v kombinaciji z mehanskim samozapornim diferencialom deluje popolno; prijaznejše podvozje »sport«, ki je tudi na voljo, ima zaporo diferenciala vodeno elektronsko.

In kako se pelje? Odlično, perfektno, popolno, kdor se ne zaljubi v njega, se nima pravice imenovati avtomobilist. Odet v vpadljivi oker ter z mogočnim difuzorjem ne privlači le pogledov, temveč na cesti tudi izpričuje svoj namen. In še nekaj lepega; vaš tekoči račun bo obremenil toliko, kot kakšen recimo konfekcijski in brezkrvni SUV.

Ker mnogi še vedno prisegate na Nemce, začnimo v Stutgardtu. Mercedes Benz nam je v teh dneh poslal novost razreda B. Prvi vtis je, da je avtomobil bolj dinamično oblikovan, pravzaprav najdemo veliko podobnosti z razredom A – tudi v notranjosti, a razlike seveda vendarle so. Sedi se nekoliko višje, zadaj je več prostora, zadnja klop bo kmalu tudi vzdolžno pomična. 1,3 litrski motor je na voljo s 100 oziroma 120 kilovati, dvolitrski s 140 in 165; dizelski so trije, moči od 85 do 140 kilovatov. Kasneje bosta še dva šibkejša, pa priključni hibrid in tudi štirikolesni pogon. Cene se začno malo pod 26 tisočaki.

V Italiji je vedno bil alfa in omega avtomobilistične industrije Fiat in še vedno je. Predstavili so bližnjega sorodnika Jeepa renegada Fiata 500X. Prikupen mestni križanec je svežega videza, predvsem izstopajo svetlobna telesa v LED tehnologiji. Nova sta bencinska motorja – litrski 88 kilovatni trivaljnik in 1,3 litrski štirivaljni s 110 kilovati moči, na voljo je tudi 88 kilovatni turbodizel. Serijska oprema Urban je že precej bogata – tudi z varnostnimi tehnologijami, recimo s sistemom za samodejno zaviranje. Začetna cena za novi 500X je 17.590 evrov, različica s štirikolesnim pogonom sledi kmalu.

Dizel je hibrid – pravijo pri Toyoti. S tem hočejo povedati, da pri novem modelu RAV-4, ki so ga pred dnevi pripeljali k nam, ni več dizla. Na voljo je dvolitrski bencinski agregat s 129 kilovati moči in pa 2,5 litrski s 160 oziroma 163 kilovati, ki pa bo del hibridnega pogona. Ob pogonu na vsa štiri kolesa je pri hibridnem pogonu zadnja os gnana izključno na elektriko. RAV-4 se sicer ponaša s prostornostjo v kabini, še posebej pa je s 580 litri prostoren prtljažni prostor. Nivojev opremljenosti je šest, osnovni model je na voljo za 28.900 evrov.

Janez Martinčič