Kako so nastale besedne igre tipa: "Vsi smo izbrali poštenost, samo Tone Rop." Dr. Ambrož Kvartič razlaga, kdaj postanejo besedne igre spletna senzacija in kako se rodi internetna folklora.

Kako so nastale besedne igre tipa: "Vsi smo izbrali poštenost, samo Tone Rop." Dr. Ambrož Kvartič razlaga, kdaj postanejo besedne igre spletna senzacija in kako se rodi internetna folklora

Etnolog in kulturni antropolog dr. Ambrož Kvartič pripoveduje, da tudi internet ustvarja svojo folkloro. Leta 2013 je Twitter preplavil obrazec, ki je uporabnikom omogočal ustvarjanje besednih iger. Temeljila je na kombinaciji imena in priimka, na primer: "Vsi so rekli šment, samo Jakov Fak.

"Večina tovrstnih iger brska po različnih pomenih in jih obrača na glavo. Obstajati mora formula, ki je lahko razumljiva in preprosta za manipulacijo, ustvarjanje lastnih različic."

Pojavili so se tudi memi, nekaj časa je bilo priljubljeno zapisovanje lažnih prijateljev v širšem evropskem prostoru. Danes živijo tudi besedne igre z raznimi metaforami.

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj