Ladislav Karda je mladi češki improvizator, ki se v svojih predstavah ukvarja z vprašanjem lastne in nacionalne identitete. Gledališčnik pripoveduje, kako je na sprejemnih izpitih skoraj skočil skozi okno, o češkem lutkarstvu in popivanju, pa tudi o vlogi Evropske unije pri podpiranju umetnosti.

"Praga je odprta za tujce in umetnike, je dober prostor za ustvarjanje," pravi češki improvizator Ladislav Karda. Kljub temu meni, da prihajajo težki časi za umetnike

Ladislav Karda je mladi češki gledališčnik in improvizator. V svojih predstavah se ukvarja z vprašanjem lastne in nacionalne identitete. V eni od lutkovnih predstav se norčuje iz Čehov, izdaja se za izvrstnega lutkarja, a občinstvo kmalu spozna, da je le pijani nakladač. Čehi veliko popivajo, pravi, in v pubih pripovedujejo zgodbe o nekdanji slavi. Sam je garač in popotnik. Pravi, da je bil prvi predsednik po žametni revoluciji, Václav Havel, dramatik, ki se je gibal v umetniških krogih.

Družba po žametni revoluciji je bila naklonjena umetnosti. Zdaj prihajajo težki časi za umetnike, češ, ste svobodnjaki, ne opravljate fizičnega dela … Mislim, da je to preprosto odraz dogajanja v Evropi.”

Uršula Zaletelj