Globalna vas

Po študijskih izmenjavah se je odločil ostati v Ameriki

Dr. Vojko Kavčič je kognitivni nevroznanstvenik, ki že 30 let dela na področju zgodnje diagnostike alzheimerjeve bolezni in tozadevne preventive

20180722_102523
Foto: dr. Vojko Kavčič

Dr. Vojko Kavčič je po študijski izmenjavi ostal v Združenih državah Amerike, naredil doktorat in si ustvaril družino. Tam zdaj že 30 let dela na področju zgodnje diagnostike alzheimerjeve bolezni in tozadevne preventive. Glede na to, da za to bolezen še nismo razvili farmakoloških zdravil, skupaj s kolegi ubira alternativne pristope k preprečevanju razvoja ali vsaj omejevanju negativnih vplivov demence. Je velik zagovornik t. i. kognitivnega treninga oz. z izrazom, ki si ga je izmislil sam: umovadbe.

Živi v mestu Rochester v zvezni državi New York, ki se v zadnjih letih razmeroma počasi pobira po propadu velikega podjetja, ki se je ukvarjalo z razvojem fotografskih filmov in danes tako rekoč pozabljenih analognih fotoaparatov. Zanj sam pravi, da so statistike o varnosti zelo relativne. “Jaz se v Rochestru sicer počutim varno, a obstajajo deli mesta, ki se jim izogibam. V primerjavi s Slovenijo se tukaj nihče ne sprehaja po ulicah ponoči.”

V prostem času z velikim zanimanjem (in podobno mero zaskrbljenosti) spremlja politično dogajanje v Ameriki: ta teden so ga (zmerno) razveselili rezultati vmesnih volitev, v katerih so republikanci izgubili prevlado v spodnjem domu kongresa ZDA.