Čeprav smo v zadnjem tednu pred volitvami, zaprti v mehurček razkazovanja preteklih dosežkov trenutnih županov na eni strani in novih obljub s figami v žepu ostalih tekmecev na drugi, je Gašper Andrinek v Petkovi centrifugi ta mehurček poskušal razpočiti in pogledati izven asfaltiranih in tlakovanih občinskih meja.

Poskušajmo vsaj za hip pogledati mimo starega dobrega hvaljenja o kilometrih novega asfalta

Poskušajmo pogledati zunaj predvolilnega mehurčka. Dejstvo je, da v življenju premalo časa posvečamo temam, ki bi jih res morali vzeti pod drobnogled, preveč časa pa zapravimo za to, da se le zamotimo in odmislimo vsakodnevne tegobe in se tako raje po službi zleknemo na kavč, pogledamo resničnostni šov ali predvolilno soočenje, kar je mogoče celo enako. Posplošujemo? Zagotovo.

Mimo nas vsak dan zdrvi kopica tem, ki bi jim morali posvetiti več časa, da bi lahko razumeli, kaj se dogaja v svetu. Ne moremo kar tako posploševati o nečem, kar ne razumemo, ter tako širiti histerijo in laži.

Jan Slaček, dijak Srednje ekonomske šole Maribor, razmišlja takole: “Največja nevarnost za naš način življenja prihaja od ljudi, ki trdijo, da ga varujejo. Ljudje, ki nas poskušajo prestrašiti v obrambo naše identitete, so ravno tisti, ki ga želijo podreti. Noben nacionalist ni nikoli želel braniti države, želel ji je vladati.

Nacionalizem in egoizem v Evropi ne smeta imeti več mesta, je sredi tedna v Evropskem parlamentu spregovorila Angela Merkel.

Mogoče bi morali več časa posvetiti tudi skrbi drug za drugega. To lahko storimo tudi na kavču pri nas doma.

Gašper Andrinek